in

Branislav Vuković odbio primiti optužnicu koja ga tereti za zločine

Slatka-Tajna.Eu

Branislav Vuković, nastanjen u Vancouveru u Kanadi, odbio je primiti optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja ga, skupa s Jovanom Kušićem, tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama, potvrdili su iz Državnog suda, javio je BIRN BiH.

Tužilaštvo je u oktobru 2019. podiglo optužnicu koja Jovana Kušića zvanog Joja, nastanjenog u Novom Sadu (Srbija), i Branislava Vukovića zvanog Bato tereti da su, u svojstvu pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, 1992. godine sudjelovali u zločinu nad zatočenim civilima.

“Optuženi Branislav Vuković odbio je primiti optužnicu, o čemu je obaviješteno Tužilaštvao BiH. Njegov branilac je uredno zaprimio optužnicu, na koju je izjavio prethodne prigovore”, kazali su u Sudu BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Osim toga, u Sudu su naveli da je optuženi Kušić uredno zaprimio optužnicu, kao i njegov branilac, te da na nju nisu izjavljeni prethodni prigovori.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno kako se Kušić i Vuković terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okoline, u svojstvu pripadnika SJB-a Pale, tokom maja i juna 1992. lično i izravno sudjelovali u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila koji su bili zatočeni u fiskulturnoj sali Doma kulture u Palama.

“Trojica zatočenika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja, a više zatočenika zadobilo je teške fizičke i psihičke ozljede, od kojih su se oporavljali duži vremenski period te i danas imaju ožiljke i posljedice”, naveli su ranije iz Državnog tužilaštva.

U Sudu BiH su rekli da u ovom predmetu nisu ispunjene procesne pretpostavke za raspisivanje potjernice, kao i da nije bilo prijedloga za ustupanje krivičnog gonjenja Srbiji za optuženog Kušića.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SEVERINA BILA ZARUČENA ŠEST PUTA: Ovo su sve njene ljubavi!

Porodica 2. epizoda: Sledi bolna izdaja! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus