in

Bitka za Rijeku krenula je žestoko

Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno

Desetljećima su u Rijeci bile dosadne izborne utrke jer je ishode bilo lako predvidjeti. Bila su dva mandata Slavka Linića i šest Vojka Obersnela. Danas je situacija sasvim drugačija, sve opcije su otvorene, a ima i mnogo aspiranata za gradonačelničko mjesto. Što je potrebno Rijeci i tko ima najviše šanse ući u drugi krug izbora za gradonačelnika bila je tema večerašnje emisije “Otvoreno”. 

Marko Filipović (SDP) kazao je da nije istina da je u Rijeci najskuplje grijanje u državi.

– Za razliku od zagrepčana kojima je isporučitelj toplinske energije HEP, koja iz cijene struje pokriva gubitak toplane u Zagrebu, to u Rijeci nije moguće. Tržište plina je tržišna djelatnost i cijenu plina ne određuje samo distributer. U ovome slučaju je to tvrtka u većinskom vlasništvu Rijeke, Energo, nego to čini Hrvatska regulatorna agencija. Na temelju toga se određuje cijena plina, kazao je. Napominje da sve zgrade imaju pravo odabrati distributera, a one koje su odabrale Energo, učinili su dobro, jer je ta cijena sada nešto niža nego kod drugih distributera.

Josip Ostrogović (HDZ) govorio je o autobusnom kolodvoru u Rijeci. Kaže da kolodvor izgleda tužno. Dodaje da se do sada u njega uložilo više od 50 milijuna kuna.

– Od toga čak 13 milijuna kuna išlo je na projektnu dokumenataciju. Pred 10 mjeseci ministar Oleg Butković rekao je vlasti u Rijeci da pripreme dokumenatciju i da je ministarstvo spremno uložiti u kolodvor 100 postotni iznos, odnosno 85% preko EU fondova, a 15% ministarstvo. Kaže da se u 10 mjeseci ministarstvu nitko nije javio. Autobusni kolodvor stoji što dokazuje inertnost dosadašnje strukture koja vlada Rijekom, dodao je.

Filipović je kazao da je u autobusni kolodvor uloženo 40 milijuna kuna. Od toga je 30 milijuna uloženo u zemljište koje je kupljeno od Hrvatskih željeznica, a za projektnu dokumentacije otišlo je oko 12 milijuna kuna.

– Kada uzmete u obzir da je procjena za izgradnju kolodvora negdje oko 50 milijuna eura, a to nije samo kolodvor nego cijeli kompleks, onda je to ulaganje u projektnu dokumentaciju negdje na razini 2-3 posto, kazao je.

Marin Miletić (Most) kaže da se treba podsjetiti Obersnelovih izjava od 2011. gdje “kaže da se počinje s izgradnjom autobusnom kolodovora od iduće godine”. 

– Autobusni kolodvor je nama Riječanima kao neka nedosanjana žena o kojoj se stalno iznova priča. Kolega Ostrogović morat će se malo više potruditi jer preko autobusnog kolodvora sigurno neće ostvariti neki značajniji rezultat u Rijeci. Nakon dubinske revizije, kada uđem u cijelu strukturu grada, i kada sve to predstavim široj riječkoj javnosti, onda ćemo sve točno znati. Gdje struka kaže, ja ću tu kolodvor i napraviti, za razliku od drugih kolega, kazao je Miletić. Dodao je i da su sva njegova videa javna te da je radio kao vjeroučitelj 14 godina u sušačkog gimnaziji. 

Davor Štimac
(nezavisni kandidat) kaže da Rijeka ima veliku perspektivu, ali i problem što nije vođena na pravi način. 

– Autobusni kolodvor je megalomanski projekt koji se ne može napraviti kroz nekoliko mandata. Za niz projekata plaćat ćemo kredite narednih godina. Imate niz projekata koji se započinje, a nikada se ne realiziraju, kazao je. 

Odgovarajući na pitanje koje su njegove reference za vođenje grada Rijeke, budući da je on gastroenterolog, Štimac je kazao da bi apsolutno refrenca trebala biti to da ste vodili neki veliki sustav i da ga znate voditi. 

– Zadnjih pet godina vodio sam sustav koji je čak i veći od sustava grada. Ima podjednak budžet. Menadžerirao sam bolnicu. U vrijeme kada sam ja poslovao, nismo imali gubitke, rekao je. 

Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je da je “Zvijezda” Nemanje Cvijanovića, kandidata za dogradonačelnika u Rijeci, simbol koji označava kampanju Radničke fronte. 

– Svi obećavaju iste stvari. Svi su bolji, pametniji, manje korumpirani, imaju bolje ideje. Toga ćemo se još naslušati. Ali nitko ne spominje korijenite promjene. Kada pitate za projekte u Rijeci nitko nije spreman niti misli da treba mijenjati smjer u kojem ide grad. Radnička fronta je 2016. godine protiv skupog Energa organizirala jedan od najvećih prosvjeda u novijoj povijesti Rijeke i cijena grijanja je snižena za 30%. Privatizacija javnih komunalnih usluga nešto je što se prije par godina navodilo kao nešto što je jako dobra praksa, koja snižava cijenu i koja daje kvalitetne komunalne usluge. Danas imamo ljevicu koja stoji s tom zvijezdom na tom neboderu i kaže – to je problem. Mi trebamo u svoje ruke uzeti komunalne usluge, imati grad koji mijenja privrednu strukturu koji se temelji na velikim privrednim subjektima, dodaje. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Napominje da nitko nije rekao da treba demokratizirati odlučivanje u gradu. Nitko umjesto nas neće provesti promjene i zato je ta zvijeda važna, kazala je Peović. 

– Ne možemo komunalne usluge i osobni standard popraviti ako se temeljimo na malim mikropoduzetnicima. Istra mantra 30 godina u Rijeci “dat ćemo malim poduzetnicima, pa ćemo onda napredovati”. Oni ne mogu nama napuniti budžet, dodaje. 

Miletić je izjavio da ne postoji nikakva škola za gradonačelnika, jer bi je on već završio. Neću biti sigurno gradonačelnik koji će mijenjati žarulje po korzu ili koji će odlučivati koliko će biti dugačka staza za plivanje. Moj je posao kao gradonačelnika da osiguram da sve bude pošteno i transparentno do kraja, odnosno stvoriti atmosferu da sve procvjeta.

 Nikola Ivaniš (PGS) kaže da njegova stranka nije radila ankete ni s kim, a ponajmanje sa SDP-om. Zna se da velike stranke puno anketiraju, a male malo jer imaju i malo novaca te da se male stranke više pouzdaju u kampanju na terenu, kazao je. Govoreći o svome planu za Rijeku, kazao je da “Rijeka mora bolje nego unazad 20 godina iskoristiti svoje prednosti”.

– Rijeka ima velike potencijale u ljudima, u obrazovanju i znanosti te mora načinite kvalitetnije programe razvoja za iduće razdoblje. Ovo je prijelazni mandat, jer nakon Linića i Obersnela, dolazi vrijeme kada se treba pripremiti za promjenu načina upravljanja gradom. Jasno je da na prijašnjim karateristikama grada treba graditi Rijeku budućnosti. Reindustrijalizacija Rijeke neće biti reindustrijalizacija sa starim industrijama, već s novim, farmaceutikom, biotehnologijom i drugima. Rijeka mora postati grad koji će biti najjači u Hrvatskoj. Rijeka u 3-5 godina mora stići Kopar i vratiti se na poziciju prve luke Jadrana, rekao je među ostalim.

Govoreći o autobusnom kolodvoru rekao je da taj projekt 10-ak godina nije pronašao investitora jer je preprogramiran. Ovim projektom ne radimo autobusni kolodvor već mnogo toga više. To je prevelik projekt i previše košta, ali ako budemo radli samo autobusni kolodvor naći ćemo vrlo brzo investitora i ostvarit ćemo partnerstvo između grada i tog investitora, dodaje.

Odgovarajući na upit Štimca, da kaže što je Rijeka do sada napravila, Filipović je kao zamjenik gradonačelnika Rijeke kazao da je tu sportski investicijski ciklus u okviru kojega su izgrađene nove dvorane u gradu, a najveća investicija bila je u kulturi – Palača šećerane, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a nekidan je otvorena Dječja kuća, uređuje se prostor na Potoku. Sve te investicije potiču gospodarstvo. To je bila prilika i za poduzetnike, rekao je.

Izjavio je da je imovina grada Rijeke oko 7 mlrd. kuna, a da su dugovi oko 160 milijuna.

Svoje planove za Rijeku iznio je i Ostrogović. Govorio je o tome da je luka nautičkog turizma porto Baroš dobila najvjerojatnije potencijalnog koncesionara i da bi s 500 vezova mogla postati najveća marina na Jadranu. Automobile bi s rive maknuo iza Exportdrva, a riva bi se otvorila za ljude i imala bi urbane sadržaje i zelene površine. Bilo je riječi i o zagrebačkoj obali, praškom pristaništu. Kazao je da su to projekti Vlade RH načelu s premijerom Plenkovićem i ministarstva mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Olegom Butkovićem.

Emisiju pogledajte ovdje: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NIJE DOBRO: Hasan Dudić pričao sa mrtvima

OGLASILA SE POVODOM SVE GLASNIJIH PRIČA: Zorica Brunclik dolazi na mjesto Marije Šerifović u “Zvezdama Granda?”