in

biljka koja obiluje blagotvornim dejstvima

Slatka-Tajna.Eu

Jagorčevina je jedan od prvih vijesnika proljeća. Njen latinski naziv je Primula vulgaris. Riječ primula izvedena je od primus što znači prvi i potvrđuje tezu da je jagorčevina jedan od prvih vijesnika proljeća. Vulgaris se prevodi kao običan, odnosno svakodnevan.

Jagorčevina je biljka iz porodice Primula. Raširena je u zapadnoj i južnoj Evropi kao i na području sjeverozapadne Afrike te jugozapadne Azije. Ona je jedan od cvjetova koji u Evropi najranije cvjeta. Obično raste po sunčanim i suvim planinskim i brdskim livadama, u grmlju i uz ivice šuma.

Jagorčevina je jedogodišnja, zeljasta biljka. Niskog je rasta – obično raste od 10 do 30 centimetara u visinu. Listovi su veličine pet-šest centimetara zelene boje, dok su cvjetovi prečnika između dva i četiri centimetra svijetlo žuti, bijeli, rijetko crveni ili rozi.

U viktorijansko doba divlja jagorčevina se često mogla vidjeti u engleskim vrtovima. Danas je ova biljka često meta prekomjernog branja zbog čega je prirodnih staništa ove biljke malo.

Jagorčevina sadrži: saponin koji rastvara sluz, vitamin C, etarsko ulje, primula kamfor, glikozid, ciklamin, žutu boju, gorke ekstraktivne tvari.

Upotreba u kulinarstvu

Listovi jagorčevine se mogu koristiti za salate ili kao sastojak fila za punjenje mesa. I cvjetovi se stavljaju u salatu. Takođe, cvjetovi jagorčevine se mogu koristiti za pravljenje vina.

Salata od jagorčevine

Potrebno je da uberete zdrave, zelene listove te ih dobro operete. U salatu možete dodati i cvjetove jagorčevine. Takođe, limunov sok, maslinovo ulje, paradajz, sir i sve druge namirnice koje volite možete dodati u ovu ukusnu salatu.  Prepustite se mašti na volju i uživajte u zdravoj salati. 

Vino od jagorčevine

Staklenu flašu do vrha rastresito napunite jagorčevinom, potom u flašu do vrha naspite domaće bijelo vino. Zatvorite flašu I ostavite na sunčanom mjestu 14 dana. Zatim vino procijediti u staklenu flašu.

Ovako pripremljeno vino odlično je kao preventiva mnogim srčanim oboljenjima, gdje se u te svrhe uzima po jedan gutljaj dnevno. Kod težih srčanih oboljenja se upotrebljava tri puta dnevno po jedan gutljaj tokom 6 sedmica.

Jagorčevina kao lijek

Jagorčevina ima dugu istoriju upotrebe kao lijek za razna oboljenja.

Cvjetovi i korijen jagorčevine sadrže saponine, supstance koje prirodno razrjeđuju gust sekret u disajnim organima, pa se zato čajevi i sirupi sa ekstraktom ove biljke koriste kao jedna od najboljih prirodnih sredstava za podsticanje iskašljavanja šlajma, kod suvog i neproduktivnog kašlja. Korijen biljke je bogatiji ovim ljekovitim sastojkom.

Drugi sastojak po kom se ističe sastav ove biljke jesu flavonoidi koji su skoncentrisani u cvijetu jagorčevine. Flavonoidi su poznate supstance koje dominiraju i imaju antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo. Oni  su zaduženi da ojačaju zidove krvnih sudova, pa podstiču perifernu cirkulaciju.

Cvjetovi i listovi su bogati vitaminom C, beta-karotenom, kalijumom, natrijumom i salicilatima. Svi ovi sastojci imaju antioksidativno dejstvo koja jačaju imuni sistem i snižavaju holesterol u krvi

Jagorčevina ulazi u sastav biljnih mješavina protiv bronhitisa i astme posebno u kombinaciji sa podbjelom i anisom. Koristi se kod proljećnog umora, nesanice, smanjuje upalu u organizmu, djeluje protiv groznice, čisti krvne sudove i povećava elastičnost istih.

Jagorčevina kod nesanice i nervne napetosti

Cvjetovi jagorčevine, ako se pomiješaju sa matičnjakom i mirođijom, blagotvorno djeluju na problem sa nesanicom i nervozom. Šolja ovog veoma ukusnog čaja uveče pomoći će da lakše utonete u san.

Jagorčevina za borbu sa reumom

Narodni travari ovu biljku, pomiješanu sa suručicom i koprivom, preporučuju protiv reume.

Sirup za iskašljavanje i čišćenje pluća

Sastojci:

5 supenih kašika usitnjenog korijena jagorčevine

400ml hladne vode

Med, ulje anisa

Priprema:

Usitnjeni korijen jagorčevine preliti sa 400 ml hladne vode, pustiti da proključa i ostaviti da kuva 15 minuta. Skloniti sa šporeta i pustiti da odstoji dva sata.

Potom sirup procijediti, dodati proporcionalnu količinu meda, ted evet kapi etarskog ulja anisa.

Čuvati u frižderu.

Upotreba:

Sirup se pije tri puta na dan po jedna supena kašika za odrasle, a kafena kašičica za djecu.

Čaj od jagorčevine protiv prehlade i suvog kašlja

Sastojci:

Kafena kašičica korijena jagorčevine

200 ml vode

Med

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Priprema:

Zagrijati vodu i korijen da proključa, nakon pet minuta procijediti.

Upotreba:

Piti tri puta dnevno po jednu šolju zaslađnu medom.

Čaj od cvijeta i korijena jagorčevine se drugačije pripremaju.

Čaj od cvijeta se ne kuva već samo prelijeva ključalom vodom – jedna kafena kašičica na 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procijediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.

Čaj od korijena se priprema tako što se jedna supena kašika korijena prelije sa 200 ml hladne vode, zagrije da proključa, poslije 5 minuta procijedi i pije se 3 puta dnevno šolja čaja zaslađena medom.

Čajna mješavina za iskašljavanje i prorjeđivanje gustog šlajma

Sastojci:

50g cvijeta jagorčevine

50g anisa

50g cvijeta bagrema

Priprema:

Jednu supenu kašiku čajne mješavine preliti sa 250ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta.

Upotreba:

Procijeđen čaj piti zaslađen medom.

Čajna mješavina za proljećni umor

Osjećaj zamora, malaksalost, vrtoglavica, pospanost i depresija, simptomi su umora koji svi osjećamo kada je u pitanju promjena godišnjih doba. On je česta pojava kod svake osobe osjetljivije na vremenske promjene, bez obzira na uzrast, zdravstveni status i pol.

Sastojci:

50g cvjetova i listova jagorčevine

50g zovinih pupoljaka i lišća

15g listova koprive

15g korijena maslačka

200 ml vode

Priprema:

Jednu kašičicu čajne mješavine preliti sa 200 ml kipuće vode. Poklopiti, pa nakon desetak minuta procijediti.

Upotreba:

Mlak čaj ispijati u malim gutljajima.

Početak proljeća je, dolaze nam topliji dani, priroda se budi. Uživajte u sunčevim zraci i vodite računa o zdravlju. Iskoristite ono što nam priroda nesebično pruža.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Ovo je sramota i nezapamćen skandal!”

BiH sedma najgora u Evropi po nizu utakmica bez pobjede