in

Podatke o vakcinisanim iz BiH Srbija prosljeđuje entitetima

Slatka-Tajna.Eu

Sarajlija Zlatan Musić jedan od nekoliko hiljada građana Bosne i Hercegovine koji je iskoristio posljednji vikend u martu kako bi otišao u susednu Srbiju da se vakciniše protiv korona virusa.

Musić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da je došao u Beograd zato što “ne vjeruje da bi se u BiH mogao uskoro vakcinisati”.

“Nažalost, to je jedna tužna realnost, a druga opcija je da sjedimo i čekamo kada će bosanskohercegovačke vlasti osigurati vakcine za sve građane i građanke. Pogotovo je pitanje kada bi mi mlađi mogli doći na red, jer svakako prvo treba vakcinisati ove prioritetne grupe , zdravstveni radnike i osobe starije od 65. godina”, ističe Musić za RSE.

Granična policija BiH evidentirala je za 27., 28. i 29. marta 29.737 prelazaka granice između BiH i Srbije, čak 73 posto više u odnosu na prethodni vikend (21. i 22. mart), potvrdila je za RSE portparolka ove policijske agencije Franka Vican.

Vican je navela da je enorman porast broja prelazaka granice zabilježen zbog toga što su državljani BiH išli na vakcinaciju u Beograd, ali i Novi Sad.

Prethodno je vlast Srbije pozvala stanovnike susjednih zemalja na vakcinaciju protiv korona virusa, i to vakcinama AstraZeneca, kojima početkom aprila ističe rok.

Do sada je u Srbiji je vakcinisano više od 22.000 stranaca, među kojima su i državljani BiH, osim državljana Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske, izjavila je 26. marta premijerka Srbije Ana Brnabić.

Vakcinisali se i privrednici

Priliku da se vakcinišu u Srbiji iskoristili su i zaposleni u privredi iz Bosne i Hercegovine. Preduzeća u kojima rade radnicima koji su se željeli vakcinisati, platili su prevoz i putne troškove.

To potvrđuje i Ida iz Sarajeva.

“Dobili smo i poslovne automobile da možemo doći. Ja sam zato došla ovaj put, a razlog je i to što mislim da i mi mladi, koji smo nosioci ekonomije, ne treba da čekamo da budemo vakcinisani među zadnjim”, kaže Ida.

Zaposleni iz više od 1.500 kompanija iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije primili su tokom vikenda vakcine protiv COVID-a 19 u Beogradu i Nišu, saopštila je Privredna komora Srbije.

Koliko se tačno građana BiH vakcinisalo u susjednoj Srbiji do 28. marta još se ne zna. Svi podaci o vakcinisanim građanima BiH uneseni su u registar Srbije i oni će se tamo i revakcinisati.

BiH neće imati jedinstven registar vakcinisanih

Za razliku od Srbija koja ima jedan registar vakcinisanih, Bosna i Hercegovina to neće imati, rekla je za RSE portparolka Ministarstva civilnih poslova Zorica Rulj.

“Vi znate da je zdravstvo u nadležnosti entiteta, znači, mi u našem ministarstvu nemamo uopšte tu vrstu evidencija niti mogućnost da nešto takvo pravimo. Da li će entiteti nešto takvo raditi, to morate njih pitati”, kazala je Rulj.

Opštim okvirnim sporazumom za miru u BiH potpisanim u Daytonu, u američkoj državi Ohajo, 21. novembra 1995. godine, zdravstvo je dato u nadležnosti entitetima u BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Treći dio zdravstvenog sistema u BiH je onaj u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, grada na sjeveru BIH, koji je i zasebna administrativna jedinica.

Dodikov udar na Dejtonski sporazum

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska prvi je počeo sa vakcinacijom svojih građana 12. februara, zahvaljujući donacijama koje je dobila od Srbije.

Prvo su vakcinisani zdravstveni radnici, a dio njih se vakcinisao i u Srbiji. U toku je druga faza vakcinacija osoba starijih od 65 godina, kao i vakcinacija lica koja rade u domovima za stara lica.

Direktor instituta za Javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković za RSE je rekao da će u ovom entitetu postojati centralizovana evidencija vakcinisanih, ali da ona još nije potpuno uspostavljena.

“Čekamo aplikaciju da bude gotova u kojoj će se voditi ta centralizovana evidencija. U suštini, mi to već radimo, samo to ide ručno, pa ide sporije, ali da, imat ćemo i taj način evidencije”, kazao je Zeljković.

Ova baza podataka o vakcinaciji, prema riječima Zeljkovića, biće dopunjena i podacima iz Srbije kako bi se “moglo nastaviti pratiti stanje vakcinisanih”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Mi imamo jako dobru konekciju s kolegama iz Instituta za javno zdravlje Batut u Beogradu, tako da će nam oni dostaviti podatke svih osoba iz Republike Srpske koji su se vakcinisali. Očekujemo u narednim danima da to dobijemo, jer su oni za vikend imali jako puno posla vezano za vakcinaciju. Što se tiče entiteta Federacije BiH, to će kolege morati od njih direktno da traže, mi nemamo to u nadležnosti”, kazao je Zeljković za RSE.

Proces vakcinacije u Federaciji BiH započeo je 10. marta nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dopremio 2. marta avionom u Sarajevo 10.000 vakcina AstraZeneca za zdravstvene radnike ovog bh. entiteta.

Sve donirane doze AstraZeneca cjepiva su utrošene, zaključno sa 23. martom.

“Sa 23. martom bilo je cijepljeno ukupno 7.036 zdravstvenih djelatnika i 222 iz grupe ostalih. Postoji sistem izvještavanja, koji je dopunjenim Pravilnikom o imunizaciji, sa dijelom koji se odnosi na cijepljenje protiv COVID-19. Prema našem planu imunizacije, ovisno o raspoloživim dozama, cijepe se rizične skupine, a prije svega zaposleni u zdravstvenim institucijama i staračkim domovima. Dalji nastavak će zavisiti dosta i o ritmu isporuke i dozama”, kazao je za RSE Sanjin Musa, šef službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Za efikasan i brzi sistem izvještavanja o vakcinisanima protiv korona virusa u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine dodatni problem će biti podijeljenost zdravstvenog sektora u deset kantona.

Kako navodi Musa, pravilnikom o imunizaciji, predviđeno je da, osim elektronske baze podataka — vakcine.covid-19.ba — šalju redovni sedmični izvještaji koji idu iz zdravstvenih ustanova, preko kantonalnih zavoda do federalnog zavoda za zdravstvo.

“Kada je riječ o stanovnicima BiH koji su cijepljeni u Srbiji, mi ih pozivamo i ovim putem da se jave svom ljekaru i na taj način evidentiraju svoj status, nakon čega će proći i kroz sistem koji smo uspostavili, a koji je definiran Pravilnikom o imunizaciji. Odluka za cijepljenje u Srbiji bila je individualna”, kazao je Musa.

Musa (na fotografiji): Sa 23. martom bilo je cijepljeno 7.036 zdravstvenih djelatnika i 222 iz grupe ostalih

Kanton Sarajevo spreman za masovnu vakcinaciju

U Kantonu Sarajevo spremni su za masovnu vakcinaciju stanovništva i njihovo evidentiranje.

Zavod za javno zdravstvo ovog kantona je kroz informacioni sistem povezao 30 ustanova, koliko ih je na području ovog kantona, tako da će se cijeli proces odvijati elektronskim putem.

“S tom namjerom je početkom godine i razvijena aplikacija e-Vakcina i njena mobilna verzija m-Vakcina koje će se koristiti na svim punktovima gdje vakcinacija bude provođena, uključujući i punktove masovne vakcinacije”, saopšeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Navodi se, takođe, da će se putem ove aplikacije na sistematizovan i automatizovan način prikupljati svi bitni podaci kao što su: administrativni podaci o pacijentu, datum vakcinacije, vrsta vakcine, serijski broj vakcine, zdravstveni radnik koji je izvršio vakcinaciju, datum revakcinacije, podaci o eventualnim nuspojavama.

To će, kako navode u ovoj ustanovi, u konačnici omogućiti automatsko izdavanje elektronske potvrde o vakcinisanju i COVID “pasoša” i dostavu istih elektronskim putem vakcinisanim pacijentima.

U Brčko distriktu vakcinacija još nije počela, ali i ovdje planiraju da uspostave evidenciju vakcinisanih.

Šef odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Brčko distriktu Sead Šadić rekao je za RSE da će Odjeljenje za zdravstvo evidentirati lica koja se vakcinišu u Brčko distriktu.

“Za nas će tu uslugu da vrši Javna zdravstvena ustanova Zdravstveni centar Brčko. Mi imamo već neke od podataka za lica koja su otišla u susjedne zemlje Republiku Srbiju ili Hrvatsku i tamo se vakcinisali. Nažalost, ovi podaci još nisu potpuni. Mi imamo samo podatke za zdravstvene radnike koji su išli da se vakcinišu, a to je nekih 130 – 140 lica. Za građane koji su tokom proteklog vikenda otišli i vakcinisali se nemamo podatke, ali smo od nadležnih u Srbiji, sa kojima imamo dobru saradnju, zatražili da nam dostave te podatke. Odgovor još nismo dobili”, objašnjava Šadić.

Tri javno zdravstvene ustanove u BiH podatke o broju vakcinisanih će morati dostavljati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), koja će jedina imati podatke o broju vakcinisanih Bosanaca i Hercegovaca protiv korona virusa.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILICA TODOROVIĆ DOVELA LINIJU DO SAVRŠENSTVA: Objavila vrele fotke!

Attraction Arsenal | Chief's PUA Blog