in

OKONČANA SJEDNICA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH: Evo šta su danas poslanici USVOJILI

Slatka-Tajna.Eu

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

 

Podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH, a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

Poslanici su danas razmatrali Prijedlog zaključka o formiranju Interesorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma.

S obzirom na to da je tokom diskusije izneseno više prijedloga u vezi s ovim zaključkom, poslanici su prihvatili usaglašeni prijedlog klubova SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH da se o tim prijedlozima kao i o prijedlogu zaključka o formiranju Interresorne radne grupe ne izjašnjavaju, nego da sve prijedloge zaključaka upute Zajedničkom kolegiju na razmatranje i očitovanje.

Predstavnički dom je primio k znanju Informaciju Agencije za javne nabavke BiH i Informaciju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koje su dostavljene u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma usvojenim na prošloj sjednici, a kojim se ove dvije institucije bile zadužene da dostave informaciju o neophodnim uvjetima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Usvojen je i Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Poslanici su imenovali jednog člana Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu i po pet članova filijala Ureda za razmatranje žalbi u Banjoj Luci i Mostaru, te su imenovali i dva predstavnika akademske zajednice i jednog predstavnika nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Izabrali su i sedam članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a u drugom krugu glasanja, Predstavnički dom prihvatio je više poslaničkih inicijativa i zaključaka.

Između ostalog, prihvaćen je zaključak kojim se nalaže Ministarstvu sigurnosti BiH da u roku od 30 dana pripremi informaciju i plan uspostave funkcionalnog sistema videonadzora na svim graničnim prijelazima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prihvaćena je i poslanička inicijativa kojom se, povodom velikog uspjeha košarkašica Bosne i Hercegovine i plasmana na Eurobasket nakon 22 godine, predlaže nadležnom ministarstvu i Vijeću ministara BiH da ovaj uspjeh adekvatno valorizira.

Također prihvaćena je i poslanička inicijativa kojom se traži od Vijeća ministara BiH da uspostavi nagradu ‘Denis Mrnjavac’ u spomen na njega i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja.

Nagradu bi svake godine dodjeljivalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ili Vijeće ministara BiH, zavisno od odluke Vijeća ministara BiH, te u skladu s procedurom koju ono propiše, jednom učeniku/učenici osnovne i jednom učeniku/učenici srednje škole, a sve osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini bi mogle nominirati učenike i učenice koji promoviraju toleranciju, humano i nenasilno ponašanje.

Nagrada bi se trebala sastojati od skulpture ili drugog prikladnog predmeta, posebnog priznanja u obliku povelje, kao i prikladnog priznanja za školu nagrađenog učenika/učenice, a sve detalje pobliže propisuje Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom je prihvatio poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da do kraja juna 2021. godine u parlamentarnu proceduru uputi prioritetne zakone kojima bi BiH postigla vjerodostojnost za dobivanje kandidatskog statusa.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora nakon čega je okončana današnja sjednica Doma.

(Radiosarajevo.ba)

  

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čudo se dogodilo! Netko je odustao od fotelje! / Bljesak.info

‘PUSTITE ME KUĆI DA UMREM’ Tozovac se oglasio iz bolnice!