in

Lufthansa pod istragom njemačkog ureda za kartele

Njemačka aviokompanija Lufthansa zloupotrebljava dominantnu poziciju u putničkim letovima na udaljene destinacije, objavio je njemački Savezni ured za kartele.

“Preliminarna istraga pokazala je da je Lufthansina odluka o otkazivanju ugovora o jedinstvenim tarifama s manjim prijevoznikom Condorom otežala putnicima rezervacije letova na udaljena odredišta. Nakon preliminarne istrage, Ured je zaključio da raskid ugovora predstavlja zloupotrebu dominantnog položaja. Tim potezom otežala se rezervacija letova Condorom koji se kombiniraju s povezanim Lufthansinim letovima, što je putnike odvratilo od korištenja Condorovih usluga”, izjavio je predsjednik Ureda Andreas Mundt.

Prema pisanju njemačkih medija, Evropska komisija također je upozorila na negativne efekte raskida ugovora između Lufthanse i Condora.

Njemački regulator trenutno pregovara s Lufthansom o budućim koracima. Istovremeno, Lufthansa Group želi pojačati poslovanje s letovima na udaljene destinacije i upostavila je program “Eurowings Discover”, u kojem želi objediniti taj dio poslovanja. Eurowings je njemački niskotarifni avioprijevoznik u sklopu Lufthansine grupacije, čiji je dio nekada bio i Condor, kojem je njemačka vlada 2019. godine kreditom pomogla da oporavi nakon stečaja britanskog Thomas Cook Groupa, njegova tadašnjeg vlasnika.

Komentariši

Written by Redakcija

RIALDA MORALA DA VRATI POKLON OD MATORE: Otkrila šta joj je Kenan zabranio!

UEFA sredinom travnja o promjena u Ligi prvaka