in

Jednim klikom do registracije firme u RS

Slatka-Tajna.Eu

Integrirani elektronski sistem za registraciju poslovnih subjekata i poduzetnika u Republici Srpskoj, kojim se pojednostavljuje proces i skraćuje vrijeme potrebno za registraciju,  počeo je s radom. Sistem je jednostavan za korištenje, ne zahtijeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem linka http://eregistracija.vladars.net  dostupnog na zvaničnoj stranici Vlade RS.

Projekat e-Registracija u RS je rezultat dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Projekat ima za cilj pružiti brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

“Pored elektronskog potpisa i visokih sigurnosnih standarda, Integrirani sistem e-Registracija promovira model evropske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojima već raspolaže, što osigurava veću produktivnost i skraćuje vrijeme potrebno za postupak registracije. Na ovaj način poduzetnici su oslobođeni prikupljanja značajnog broja dokaza, a time i plaćanja taksi za njihovo izdavanje ili ovjeravanje. Dodatno, registracijom putem portala e-Registracija poduzetnici će ostvariti i 50 posto popusta na administrativne takse, a sva plaćanja se vrše putem samo jedne uplate tj. sve dosadašnje takse su konsolidovane kroz jedinstvenu uplatnicu.

Portal e-Registracija je pušten u funkciju i aktivan je, ali bit će potrebno još neko vrijeme da građani, poslovni subjekti i organi uprave počnu koristiti elektronski potpis što je preduslov da bi sistem bio u masovnoj upotrebi te neko vrijeme da se svi u sistemu u potpunosti obuče za njegovu primjenu. To je proces, ali infrastruktura je tu i radi. U sistem je uključeno 76 institucija sa republičkog i lokalnog nivoa vlasti u Republici Srpskoj, a taj broj govori upravo o nivou kompleksnosti ove reforme”, saopćeno je iz Vlade RS.

Uvođenjem integriranog sistema E-Registracija, uz podršku Projekta LIFE, RS je izmijenila pet zakonskih rješenja i niz podzakonskih akata. Kako bi ova reforma bila provedena, privredni sudovi su prethodno morali digitalizirati više od 12 miliona svojih akata koji predstavljaju dio ovog integrisanog sistema te omogućavaju lakšu pretragu i postupanje po zahtjevima stranaka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“U proteklih pet godina IFC je u okviru ovog Projekta investirao svoja znanja, tehnologiju i zajedno sa partnerima u Vladi RS strukturirano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog potpuno digitalnog servisa za građane i privrednike. Digitalizacija ekonomske infrastrukture je ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti. Digitalizirani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji te smanjuju prostor za greške i korupciju. Posljednja godina nam je pokazala koliko je važno osigurati inovativan pristup ne samo u poslovanju, već i u pružanju usluga. Firme i poduzetnici se danas bore za opstanak i nastoje na svaki mogući način prilagoditi datim okolnostima, upravo ovakvom digitalizacijom javnih usluga se osigurava podrška i ubrzava ovaj proces transformacije. Hvala Vladi RS i Britanskoj ambasadi na podršci projektu i uspješnoj saradnji tokom implementacije”, rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.

“Podrazumijeva se da je budućnost digitalna, a u mnogim zemljama ona je već stvarnost. Današnje puštanje u rad elektronskog sistema za registraciju poslovnih subjekata predstavlja važan korak i veliko zajedničko postignuće. Ovim sistemom integrirani su različiti koraci u svim resorima uprave u jedan racionalizovan postupak. Rezultat toga jesu značajno smanjeno potrebno vrijeme i koštanje registracije poslovnog subjekta. I mi i naši partneri to jako pozdravljamo, ali ono što je još važnije jeste da to jako pozdravljaju svi oni koji žive u RS i kojima će pomoći bolji i povoljniji poslovni ambijent”, rekao je ovim povodom Matthew Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POVRATAK U DJETINJSTVO: Luna u parku sa sestrom

Facebook bi uskoro trebao dodati titlove na priče