in

Evropska unija kaznila Moody’s sa 3,7 miliona eura

Slatka-Tajna.Eu

Evropski regulator za finansijska tržišta izrekao je rejting agenciji Moody’s novčanu kaznu od 3,7 miliona eura zbog kršenja evropskih propisa, uključujući ocjenjivanje dužničkih papira kompanija čiji je dioničar. Moody’s je prekršio propise ocjenjujući dužničke papire kompanija u kojima ima 10 posto ili više dionica, utvrdila je Evropska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA).

Sve povrede propisa rezultat su nemara Agencije, zaključila je ESMA, dodajući da je kazna izrečena Moody’sovim  kućama u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji za prekršaje u periodu od 2013. do 2017. godine. Agencija nema odgovarajuću internu politiku ni postupak upravljanja sukobom interesa, zaključio je evropski regulator.

“ESMA vjeruje da je za neovisan i kvalitetan rejting i zaštitu ulagača ključno da agencija pažljivo identificira i potom eliminira sukobe interesa ili da njime upravlja i objavi odgovarajuće informacije kako bi se izbjeglo uplitanje dioničara u postupak ocjenjivanja”, navodi se u zaključku.

“Zaključili su da Moody’s nije imao namjeru kršiti EU propise i da njihovo kršenje nije uticalo na kvalitet bilo kojeg rejtinga”, napisao je glasnogovornik Moody’sa u elektronskoj poruci Reutersu.

U Moody’su konstatiraju da je evropski regulator prepoznao korake koje su poduzeli kako bi spriječili ponavljanje takvih slučajeva u budućnosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










ESMA je prije nekoliko godina zbog sličnih povreda propisa izrekla novčanu kaznu i agenciji Fitch od 5,1 milion eura.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OGLASILA SE MAĆEHA RADE MANOJLOVIĆ: Otkrila u kakvim su odnosima!

Amil Hota: Najmlađi savjetnik uprave Volkswagena u historiji kompanije