in

Slovenija uvela “COVID pasoš” za putnike iz BiH

Slatka-Tajna.Eu

Slovenija od danas dopušta ulazak iz zemalja s “crvene liste”, među kojima je i Bosna i Hercegovina, samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji, odnosno prebolovanom korona virusu. Izuzetak su putnici u tranzitu i teretni transport te putovanja radi uklanjanja opasnosti po život i zdravlje.

Ulazak u Sloveniju dopušten je osobama s potvrdom o vakcinaciji protiv korona virusa, s najmanje sedam dana protoka od primitka druge doze BioNTech-Pfizerove ili najmanje 14 dana nakon dobivanja Modernine vakcine. Ako su vakcinisani AstraZenecinom vakcinom, od dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.

Ulazak je dozvoljen i onima koji predoče dokaz da su prebolovali korona virus najmanje tri sedmice, a najviše šest mjeseci prije dolaska na granicu.

Kako je objasnio slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice bit će na snazi najmanje do 12. aprila, a donesena je pred Uskrs, “kada se očekuje veći priliv slovenskih rezidenata koji imaju rodbinu u državama zapadnog Balkana, gdje je epidemiološka situacija izuzetno loša”.

Što se tiče negativnog testa na korona virus, Hojs je rekao da neće vrijediti brzi antigenski testovi, nego samo molekularni PCR testovi, i to samo oni koji su obavljeni u Evropskoj uniji i Schengenskom prostoru, pod uvjetom da nisu stariji od 48 sati.

“Takva odluka donesena je zbog  porasta broja krivotvorenih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, rekao je on.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sufinansiranje turističkih projekata u Tuzlanskom kantonu

Novi kandidat za gradonačelnika Sarajeva možda do kraja sedmice