in

Nova optužnica protiv Ivice Todorića

Slatka-Tajna.Eu

Županijsko državno odvjetništvo objavilo je kako je podignuta nova optužnica protiv Ivice Todorića i još 22 osobe zbog kriminala s mjenicama teškim preko 18 milijardi kuna.

U nastavku prenosimo priopćenje objavljeno na službenim stranicama DORH-a.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 23-oje hrvatskih državljana (1951., 1956., 1970., 1954., 1952., 1974., 1963., 1976., 1971., 1957., 1979., 1971., 1975., 1962., 1956., 1981., 1957., 1960., 1984., 1955., 1960., 1984. i 1974.) zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, opisano i kažnjivo po članku 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona; produljeno kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave poticanjem, opisano i kažnjivo po članku 279. stavak 1. i 2. KZ-a u svezi s člankom 37. stavak 1. KZ-a i člankom 52. stavak 1. KZ-a i produljeno kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave, opisano i kažnjivo po članku 279. stavak 1. i 2. KZ-a u svezi članka 52. stavak 1. KZ-a. 

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od 4. siječnja 2010. do početka travnja 2017. u Zagrebu, preko trinaest trgovačkih društava s kojima su poslovno surađivali, za izdavatelje mjenica, jedno trgovačko društvo iz Zagreba i još sedam trgovačkih društava iz sastava koncerna pribavljali financijska sredstva unovčavanjem mjenica u kojima je lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, odnosno da su provodili model koji je predstavljao prikriveno kreditiranje trgovačkog društva iz Zagreba i ostalih društava iz koncerna dok su ta društva bila prekomjerno financijski izložena prema bankama i kada je postajala zabrana da ih banke kreditiraju.

Prvookrivljenog predsjednika trgovačkog društva iz Zagreba i ujedno predsjednika šest nadzornih odbora društava iz sastava koncerna, te drugookrivljenika, trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika kao članove uprave trgovačkog društva iz Zagreba, tereti se da su na traženje prvookrivljenika (odgovorna osoba i osoba ovlaštena za zastupanje sedam trgovačkih društava iz sastava koncerna) i tostali okrivljenici (od petog do 23.-eg okrivljenika), potpisivali radi predaje na otkup u financijskim institucijama, mjenice trgovačkih društava u kojima su odgovorne osobe i osobe ovlaštene za zastupanje, kao trasata i trasanta, u kojima je lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi.

Okrivljenike se tereti da su potpisivali i ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja kojima se u financijskim institucijama otkupljuju navedene mjenice, a u tim je ugovorima lažno navedeno da trinaest trgovačkih društava imaju novčanu tražbinu prema trgovačkom društvu iz Zagreba i još sedam drugih društava iz sastava koncerna na temelju izdanih računa s osnova prodaje robe ili pruženih usluga za koje su izdane mjenice koje se tim ugovorima otkupljuju, iako to nije istina jer su navedene mjenice izdane na temelju sklapanih ugovora o financijskom zajmu, a ne za primljenu robu.

Opisanim radnjama su tako prva četvorica okrivljenika, tereti ih se, ispred trgovačkog društva iza Zagreba kao trasata i trasanta, potpisali radi predaje na otkup ukupno 393 mjenice koje sadrže takve lažne navode na ukupan iznos od 533.788.250,00 kuna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na traženje prvookrivljenika su ostali okrivljenici (od petog do 23.-eg okrivljenika) ispred sedam trgovačkih društva iz koncerna kao trasata i trasanta potpisali radi predaje na otkup 2.761 mjenicu koje sadrže takve lažne navode, na ukupan iznos od 17.839.185.000,00 kuna.

Na osnovu navedenih mjenica su sklapani opisani ugovori o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja kojima je trinaest trgovačkih društava u različitim financijskim institucijama unovčavalo takve mjenice izdavatelja trgovačkog društva iz Zagreba i još sedam društava iz koncerna, i po kojim ugovorima za povrat novca financijskim institucijama po regresnoj obvezi odgovaraju tih trinaest trgovačkih društava.

Novac pribavljen otkupom navedenih mjenica kontinuirano je doznačavan trgovačkom društvu iz Zagreba, a to ih je trgovačko društvo, po dospijeću iskupa mjenica u financijskim institucijama, otkupljivalo.”

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TREBA PINIJA? KAJ IGRAŠ ZMIJICO? – Kerekesh Teatar

Muzičar Edo Hadžić otvorio novi vrtić u Tuzli ! Radost za roditelje i najmlađe