in

Hajde da imamo vremena za razgovor, smijeh i nove uspomene

Slatka-Tajna.Eu

Njen vam je osmijeh uvijek uljepšavao dan, ali već neko vrijeme niste sigurni kada ste ga zadnji put vidjeli. Razgovor sa baš tim prijateljem je znao uvijek da vas oraspoloži, ali ste shvatili da sedmicama niste progovorili sa njim. I dalje osjećate onaj prepoznatljiv miris bakine pite, ali je niste jeli već neko vrijeme… Da li sve češće dolazite u situaciju da sami sebi postavljate pitanje – Da li ja stvarno nemam vremena za drage ljude?

Odgovor je, vrlo vjerovatno, da, jer nam svakodnevica diktira takav tempo da često pogrešno postavljamo prioritete. Od svakodnevnih obaveza zaboravimo da se posvetimo porodici i prijateljima i da uživamo u malim stvarima koje nas istinski ispunjavaju. Stvarima koje će nam u suštini jedine ostati u lijepom i iskrenom sjećanju. Zato sjedite. Predahnite. Ako mislite da nemate dovoljno vremena, sjetite se da je vrijeme sve što imate (zar ne?!), pa ga koristite mudrije.

Nađite vremena za stari, dobri i iskreni razgovor sa dragim osobama. Svi negdje žurimo, zaboravili smo da razgovaramo, a razgovorom sa nekim možemo podijeliti  sve – i radost i tugu, i smijeh i uspomene. Još ako razgovarate uz kaficu, uz razumijevanje i tople, iskrene riječi koje su nam svima potrebne – nema bolje provedenog vremena. Dok razgovarate, nađite makar jedan razlog za smijeh jer znate kako kažu – smijeha nikad dosta. I zaista, ne kaže se uzalud da je smijeh lijek za našu dušu, a za ljude koji se često smiju da su sretniji i duže žive. Ono što je najvažnije – smijeh je isti na svakom jeziku i predstavlja univerzalni katalizator povezivanja. Baš kao i vaš omiljeni crni napitak.

Svako druženje, svaki razgovor i svi oni lijepi trenuci sa dragim osobama stvaraju uspomene za cijeli život. One su tu da nas podsjećaju na najljepše zajedničko provedeno vrijeme, momente slavlja kada smo položili posljednji ispit, dan kada smo prvi put popili kafu sa prijateljima u srednjoj ili odlaska na selo kod bake i dede u ranom djetinjstvu. Zato pozovite prijateljicu koju dugo niste vidjeli da proćaskate, pa makar i virtuelno popijete omiljenu Grand kafu i prisjećate se nekih starih uspomena. Pozovite baku da porazgovarate s njom i opet osjetite onaj miris njene pite. Neka vam ona kroz osmijeh oda tajnu njenog savršenog okusa i svojim iskustvom da primjer kako da začinite život trenucima koji se pamte, baš kao što je ona čitav svoj život radila. Ili jednostavno, kao nekad, pozovite komšije na druženje uz kafu i kolače u dvorištu. Osmjehnite se sami sebi svako jutro. Ostavite telefon bar na neko vrijeme i budite zaista prisutni tog popodneva sa vašom porodicom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Hajde da imamo vremena za naše najdraže i zajedno sa njima razgovaramo, smijemo se i stvaramo nove uspomene! Odlučite da svakog dana odvojite makar malo vremena za ono što je zaista važno. I onda kada je neophodno da djelić dana ukradete samo za sebe, da saberete misli i presložite prioritete, pristavite vodu, zakuhajte jednu domaću Grand kafu, prepustite se njenom mirisu i punom ukusu i jednostavno uživajte u tom ritualu koji čine taj trenutak, ali i čitav život ljepšim. Ta jedna savršena šoljica svježe mljevene kafe, bez obzira na to da li je pijete ujutro, popodne, sami ili u dragom društvu, može biti vaša idealna doza mira, opuštenosti i sreće, smijeha i razgovora sa voljenim ljudima. A ako ste u svemu više nego uživali, makar kratko, sa sobom, porodicom i prijateljima, onda je vrijeme iskorišteno na najbolji način.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Aguero napušta Mančester siti poslije 10 godina

Kraj jedne ere: Aguero napušta City!