in

Guterres pozvao razvijene zemlje da podijele vakcine sa ostatkom svijeta

Slatka-Tajna.Eu

Generalni sekretar UN Antonio Guterres kritikovao je razvijene zemlje zbog prekomjernog “skladištenja” vakcina i pozvao te zemlje da ih podijele ostatku svijeta, uz ocjenu da je to jedini način da se iskorijeni epidemija korona virusa.

“Smatram da je vrlo nepravdan sistem raspodjele vakcina širom svijeta veoma zabrinjavajući“, rekao je Guterres u intervjuu koji je danas emitovao kanadski televizijski kanal CBC.

Guterres je rekao da je svima u interesu da se što brže i poštenije obezbijedi da se svi i svuda vakcinišu i dodao da se vakcine smatraju „globalnim javnim dobrom“.

Šef UN-a kritikovao je bogate zemlje zbog „skladištenja“ vakcina, mimo potreba.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Pozivamo razvijene zemlje da podijele neke od vakcina koje su kupili“, rekao je generalni sekretar UN-a i dodao da su mnoge zemlje obezbijedile više vakcina nego što im je potrebno.

Upitan o mogućem usvajanju pasoša za vakcinaciju, Guterres je rekao da prije bilo kakve odluke treba voditi „ozbiljnu raspravu da bi se obezbijedila pravičnost te mjere”.

„Najgore bi bilo da neke zemlje imaju (pasoš), a druge ne. Bilo bi poražavajuće kada bi to značilo da bi ljudi imali mogućnost kretanja u razvijenom svijetu, ali ne i u svijetu u razvoju“, upozorio je on.

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Paraplivači BiH briljirali u Splitu

MILAN TOPALOVIĆ TOPALKO O BRAKU SA VESNOM: Bend je branio našu vezu