in

Dodikova ideja sprječava lutanje / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra kako je cilj inicijative srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u procesu izmjena Izbornog zakona BiH predloži da predsjednik Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH jačanje pozicije Republike i sprečavanje ignorantskog odnosa.

“To je jedna od varijanti kojom bi se moglo osigurati da ono što se radi, priča, planira, strateški dogovara i realizira na prostoru Republike Srpske nađe mjesto preko jednog sugovornika iz Srpske na razini institucija BiH, jer često dolazi do lutanja u slučaju da imate određenu nejednakost između različitih garnitura”, rekla je Cvijanović novinarima u Laktašima.

Upozorila je kako se veoma često ne može osigurati ta sinkronizacija stava, što najbolje može potvrditi ona, kao nekadašnji premijer, koji je trebao imati komunikaciju na razini BiH s ljudima iz druge političke garniture, koji su ignorirali institucije Republike Srpske.

“Na taj način bi se spriječio bilo kakav ignorantski odnos. Dakle, Republika Srpska bi bila čvrsto pozicionirana u svom stavu. Naravno, to je samo jedna od varijanti”, rekla je Cvijanovć.

Napomenula je kako se i prije desetak godina ova ideja pojavljivala kao jedna od opcija, da datira iz vremena kada su se prvi put vodili pregovori o tome kako riješiti odluke međunarodnih sudova, odnosno Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je sugerirao određene izmjene izbornog zakonodavstva da bi se otvorio prostor za kandidaturu svih građana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Još iz tog vremena, podsjetila je, pokušava se naći neka varijanta koja bi mogla na adekvatan način osigurati prisustvo Republike Srpske i republičkih institucija kada je riječ o ulozi organa koje su zajedničkog karaktera, a nalaze se na razini BiH.

Napomenula je kako je bilo nekoliko varijanti o kojima se razmišljalo, a vezano je za izmjene Izbornog zakona i Ustava, te naglasila da te stvari zahtijevaju konsenzus svih i kada on bude postojao onda će se to i realizirati, prenosi Srna.

“Ali, to nas u Republici Srpskoj ne sprečava da tragamo za rješenjima koja će uvijek na bolji i jači način pozicionirati Srpsku i osigurati da ono što jeste stav njenih institucija i građana nađe svoje mjesto, ne samo preko nekih zajedničkih institucija na razini BiH, nego i dalje sa svima onima koji su sugovornici Republike Srpske”, zaključila je Cvijanović.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U MEĐUVREMENU, U MANJEM BH. ENTITETU: Lukač za helikoptere, radare i vozila ‘Despot’ daje 6 miliona KM

NEUMORNA: Indira Levak sprema novi poslovni poduhvat