in

TURKA PRIVREDA JE ROBUSNA: Pad nacionalnih valuta ne odražava stanje turske ekonomije

Slatka-Tajna.Eu

Turska nacionalna valuta pala je u ponedjeljak za 17 posto u odnosu na američki dolar nakon Erdoganove odluke o smijeni šefa Centralne banke Nacija Agbala, samo nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo dužnost. Od srijede u 11:00 GMT, lira je imala vrijednost od 7,98 za 1 dolar.

“Kolebanja na tržištima posljednjih dana sigurno ne odražavaju osnove turske ekonomije, njenu stvarnu dinamiku i potencijal. Turska industrija još je jednom pokazala svoj otpor i snagu. Pokazatelji u financijskom sektoru pokazuju da imamo robusniju od mnogih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju,” rekao je Erdogan obraćajući se 7. kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Predsjednik je također pozvao turske građane da ulažu valutu i zlato u razne financijske strukture, privredu i proizvodnju, umjesto da ih drže kod kuće.

Erdogan je otpustio Agbala, funkcionera imenovanog na mjesto šefa Centralne banke u novembru 2020, nakon što je regulator prošle sedmice odlučio povećati kamatnu stopu sa 17 na 19 posto. Bivšeg šefa Centralne banke zamijenio je Sahap Kavcioglu, bivši poslanik iz vladajuće stranke.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










(TBT, Mediji)

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pet proljetnih uzoraka koje ćemo nositi

JOŠ JEDAN TEŽAK DAN: Veliki broj novozaraženih i preminulih u BiH