in

Francuska i Njemačka nastoje obuzdati covid, nove mjere u Poljskoj i Belgiji

Slatka-Tajna.Eu
Ilustracija

Ilustracija

Foto: Fernando Zhiminaicela / Pixabay

Francuska, pogođena trećim valom zaraze koronavirusom, nalazi se u epidemijski “kritičnoj” situaciji te je dodatno ograničila kretanje. Epidemiološke mjere postrožene su i u Belgiji i Poljskoj. Njemačka pak smatra da je potrebno zatvaranje  od od 10 do 14 dana kako bi se stavilo pod kontrolu brzo širenje zaraze koronavirusom.

Francuski premijer Jean Castex kaže da treći val ne prestaje rasti, što Francusku dovodi u “kritično” stanje. Francuske vlasti postrožile su kontrole u zračnim lukama i na naplatnim kućicama na autocestama kako bi nadzirale mjere ograničenja u prometu.

Mjere koje su već na snazi u 16 od 101 departmana, uključujući Pariz i parišku regiju, u petak u ponoć su proširene na još tri departmana. U tim je zonama kretanje ograničeno na 10 kilometara, kao i napuštanje departmana bez valjanog razloga. Dućani su zatvoreni, a razredi su prepolovljeni.

Za razliku od nekih ostalih zemalja u Europi, Francuska je odlučila ostaviti škole otvorenima zbog bojazni da bi veliki broj učenika bio lišen kvalitetnog obrazovanja te zbog mentalnih problema koji se pojavljaju kod mladih uslijed “zatvaranja”. U ostatku Francuske je na snazi policijski sat od 19 sati do šest sati. Barovi, restorani i kulturna mjesta su zatvorena u cijeloj zemlji.

Zbog trećeg vala epidemije Španjolska traži negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sve osobe koje kopnenom granicom ulaze u zemlju iz Francuske.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da misli da je zemlji potrebno zatvaranje u trajanju od 10 do 14 dana kako bi se stavilo pod kontrolu brzo širenje zaraze koronavirusom.

– Ako pogledamo brojke, uključujući današnje, zapravo trebamo još barem 10 do 14 dana tijekom kojih ćemo zaista isključiti svoje kontakte, svoju mobilnost, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Po Spahnu, Njemačka treba karantenu tijekom uskrsnih blagdana kao i prošle godine, kada je građanima bilo jasno kazano da ostanu kod kuće i izbjegavaju sve kontakte. Spahn je također rekao da će Njemačka vjerojatno početi davati Johnson & Johnson cjepivo protiv covida-19 od sredine travnja.

Belgija uvodi zabranu za sve poslove koji se obavljaju kontaktno, posebice za frizerske salone, uz izuzetak medicinskog osoblja. Osim dućana s hranom, ljekarni i knjižara, sve ostale trgovine se zatvaraju.

Poljska je odlučila zatvoriti jaslice i dječje vrtiće, velike dućane s namještajom, kao i željezarije te trgovine koje prodaju alate i strojeve za kuće i okućnice. Također se zatvaraju kozmetički i frizerski saloni. U crkvama će sada biti dopuštena jedna osoba na 20 četvornih metara, umjesto dosadašnjih 15.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Osam prirodnih saveznika za jak imunitet

MEGA HIT Neće mala vakcinu