in

Raspisana potjernica za Markom Kovačem

Slatka-Tajna.Eu

Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Markom Kovačem, nastanjenim u Kragujevcu (Srbija), koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“U predmetu ‘Marko Kovač’, optuženi je uredno zaprimio optužnicu i poziv za ročište na kojem se trebao izjasniti o krivnji. Nakon što se nije pojavio na ročištu niti opravdao svoje odsustvo, optuženom je određen pritvor, a stekli su se i uslovi za raspisivanje potjernice”, naveli su u Državnom sudu.

Kako su dodali, nije bilo prijedloga Tužilaštva da se Kovačev predmet ustupi Srbiji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Kovač se tereti da je 1992. i 1993. godine, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u progonu civilnog stanovništva na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju zločina, te da kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce.

“U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča, Srednjoškolskom centru i u Sportskoj dvorani ‘Partizan’, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja i druga nečovječna djela slične prirode, kao i paljenje i uništavanje kuća, imovine te kulturno-historijskih i vjerskih objekata”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

BIRN BiH je ranije pisao da optužnica Kovaču nije dostavljena jer se optuženi “još uvijek nije izjasnio koga želi za svog branioca”. Kada je kasnije zaprimio optužnicu, u novembru 2020. je bilo zakazano ročište u Sudu BiH, na koje on nije pristupio.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

O SVEMU POMALO… EMINA IVAZOVIĆ: Za svoju dušu zapjevam pjesme Šabana Šaulića

Radnici Amazona nezadovoljni radnim kvotama