in

Katar povećava plate stranih radnika

Slatka-Tajna.Eu

Izmjenama Zakona o radu, Katar je povećao plate stranih radnika zapolsenih u toj zemlji.

Pored minimalne osnovne mjesečne plate od 1.000 katarskih rijala (oko 456 KM), novi Zakon predviđa da poslodavci moraju radnicima platiti još 300 rijala za hranu i 500 rijala  za smještaj, ako im on nije osiguran ugovorom o radu.

Više od 400.000 radnika ili 20 procenata privatnog sektora imat će direktne koristi od novog Zakona.

“Ovo povećanje plata poboljšat će život brojnih porodica u zemljama iz kojih radnici potiču i koji se oslanjaju na novac koji im oni šalju svakog mjeseca“, rekao je Max Tunon iz Ureda Međunarodne organizacije rada (ILO) u Kataru.

Kako bi osigurala da se poslodavci pridržavaju isplate minimalne plate, Vlada jača mjere kojima se otkrivaju prekršaji i nameće strožije kazne, a  također jača ovlasti inspektora rada.

Zakon je usvojen je nakon sveobuhvatne analize provedene od strane katarske vlade i ILO, uz konsultacije sa domaćim i međunarodnim stručnjacima, radnicima i poslodavcima iz različitih ekonomskih sektora. Zakonom je uspostavljena Komisija za minimalnu platu koja će pratiti uticaj i primjenu minimalne plate, predložiti poboljšanja u saradnji s različitim vladinim tijelima, stručnjacima, radnicima i poslodavcima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ovaj zakon slijedi druge velike reforme, uključujući ukidanja “kafala“ sistema, tj. sistema sponzorstva. Tako radnici više neće morati tražiti izlaznu dozvolu kako bi napustili zemlju, niti NOC – potvrdu da se bivši poslodavac slaže da promijene posao. Očekuje se da će ove  mjere učiniti Katar privlačnijom destinacijom za radnike i investicije iz cijelog svijeta.

“Potrebno je riješiti još neka pitanja u vezi efikasnije mobilnosti radnika, ali primjećujemo sve veći broja radnika koji prelaze na nova radna mjesta. Oko 75 procenata radnika koji su se prijavili za promjenu posla već je okončalo taj proces, dok ostatak trenutno radi na tome“, Kompanije u svim granama industrije imaju koristi od mogućnosti da uposle radnike iz domaćeg okruženja, reducirajući tako troškove i rizik vezan za zapošljavanje radnika iz susjednih zemalja“, istaknuo je Tunon.

Zakon usvojen prošle godine dao je poslodavcima prelazni period od šest mjeseci kako bi se pripremii za nove minimalne platne pragove. Katar je prva zemlja u regiji koja uvodi nediskriminirajuću minimalnu platu, kao dio historijskih reformi državnih zakona o radu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Stomp It Tutorials

SUZANA PEROVIĆ DEMNATIRA: Nije mene Lepa Lukić uhvatila u preljubi sa svojim suprugom