in

Iran i Kina potpisali 25-godišnji sporazum o trgovinskoj suradnji

Slatka-Tajna.Eu

Kineski i iranski ministri vanjskih poslova potpisali su u subotu sporazum o trgovinskoj suradnji u trajanju 25 godina na svečanosti koja se izravno emitirala na državnoj televiziji.

– Na naše odnose s Iranom neće utjecati trenutačna situacija, oni će biti trajni i strateški, citirale agencije kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija koji je sporazum potpisao uz kolegu Mohamada Javada Zarifa.

– Iran neovisno odlučuje o svojim odnosima s drugim zemljama i nije poput nekih zemalja koje mijenjaju svoj stav jednim telefonskim pozivom, dodali su.

Wang se susreo s predsjednikom Hasanom Rouhanijem prije potpisivanja sporazuma koji uključuje kineska ulaganja u ključne sektore poput energetike i infrastrukture.

– Sporazum je primjer uspješne diplomacije, rekao je Rouhanijev savjetnik Hesamedina Ashenu za iranske medije.

– Snaga zemlje je u njezinoj sposobnosti da se pridruži koalicijama, a ne da ostane izolirana, dodao je.

Kina, jedan od najvećih iranskih trgovinskih partnera i dugogodišnji saveznik, dogovorila se 2016. godine da će tijekom desetljeća povećati bilateralnu trgovinu više od deset puta, na 600 milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak da će Peking pokušati zaštititi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i braniti legitimne interese kinesko-iranskih odnosa.

Sjedinjene Američke Države, jedna od potpisnica sporazuma s Teheranom, trebale bi se vratiti tom dokumentu iz kojeg se 2018. jednostrano povukao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Slavlje u domu Darka Lazića i Marine Gagić: Čestitke stižu sa svih strana!

NAKON RASKIDA SA BRESKVICOM VOJAŽ SE POVLAČI IZ SVIJETA MUZIKE?!