in

EP BiH: Općina Foča-Ustikolina ugrozila realizaciju projekta HE Ustikolina

Slatka-Tajna.Eu

Elektroprivreda BiH (EPBiH) saopćila je da odluka Općinskog vijeća Foča-Ustikolina u vezi Hidroelektrane (HE) “Ustikolina” ugrožava realizaciju tog projketa.

“U vezi sa Odlukom novog saziva Općinskog vijeća Foča-Ustikolina od 18. marta ove godine, o stavljanju van snage odobrenja za izvođenje istražnih radova za izgradnju HE “Ustikolina” datog 2019. godine, Elektroprivreda BiH ukazuje da promjene u stavu i odnosu aktuelne lokalne uprave Općine Foča-Ustikolina predstavljaju preokret koji ugrožava dalju pripremu projekta izgradnje ovog značajnog elektroenergetskog objekta”, navode iz EPBiH.

Zbog novonastalih okolnosti, kako dodaju, ugrožena je planirana dinamika investicionog ulaganja u izvođenje istražnih radova za izgradnju hidroelektrane koje je Elektroprivreda BiH pokrenula na osnovu saglasnosti Grada Goražda i Općine Foča-Ustikolina, dobivenih 2019. godine, kao rezultat dugogodišnjeg djelovanja na uspostavljanju partnerskih odnosa sa lokalnom zajednicom i stvaranju pretpostavki za realizaciju projekta.

Iz EPBiH dodaju da izmjena stajališta do koje je došlo 18. marta ove godine u Općinskom vijeću Foča-Ustikolina, u najmanju ruku, predstavlja politički potez lokalne uprave koji direktno ugrožava interese šire zajednice i realizaciju odluka Vlade Federacije BiH o proglašenju izgradnje HE “Ustikolina” javnim interesom, u smislu unapređenja kvaliteta života, racionalnog korištenja resursa i ekonomske i energetske stabilnosti u regiji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Promjena stava aktuelne lokalne uprave Općine Foča-Ustikolina utiče i na realizaciju definisanih opredjeljenja Elektroprivrede BiH za povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora energije s ciljem dugoročnog osiguranja električne energije radi zadovoljavanja potreba i energetske stabilnosti u Federaciji BiH.

“Intenzivne aktivnosti za realizaciju projekta HE “Ustikolina”, snage 60,48 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 237 GWh električne energije, u čiju izgradnju je planirano ulaganje 278 miliona KM,  Elektroprivreda BiH pokrenula je 2008. godine i u projektno tehničku dokumentaciju, koju su pripremili većinom domaća preduzeća i eksperti, uložila oko 1,6 miliona KM“,  saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DRUŠTVENA OBAVEZA I ZAŠTITA: Halid Muslimović se vakcinisao protiv korone

Dupnica: Ime i nije čemu, al’ čaršija jest / Bljesak.info