in

Predlagači ne odustaju da Bogićević bude gradonačelnik Sarajeva

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Ibrahim Hadžibajrić izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako planira napustiti koaliciju koju ta stranka ima sa još tri političke partije u Kantonu Sarajevo – Socijaldemokratskom partijom (SDP), Narodom i pravdom (NiP) te Našom strankom (NS).

Povod su, kako navodi Hadžibajrić, koji je i načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, izjave koje je dao Elmedin Konaković, lider NiP-a, nakon što 24. marta nije izabran gradonačelnik Sarajevan na konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća.

Sjednica je prekinuta, a da jedini kandidat, Bogić Bogićević, nije izabran za gradonačelnika.

“Ovo spinovanje, da se lično diskreditujem, neka im je na čast, ali u tom blatu ne želim da učestvujem. Mi nemamo nijedno ministarstvo, nijednu firmu. Mene ne interesuju funkcije, mene interesuje samo da ova država ide naprijed. Tri koaliciona partnera, oni su vlast podijelili između sebe”, kaže Hadžibajrić za RSE.

Hadžibajrić je osnovao stranku Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i to nakon što je napustio Savez za bolju budućnost (SBB). Prije toga je bio član Stranke demokratske akcije (SDA).

Kao predsjednik NBL-a je ušao u koaliciju sa SDP-om, NS-om i NiP-om. U februaru 2021. godine, Hadžibajrićev NBL se ujedinio sa Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA). Postali su jedna stranka pod nazivom Narodni evropski savez (NES).

Zašto nije izabran gradonačelnik Sarajeva?

Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća Sarajeva je prekinuta 24. marta, a razlog je bio nedostatak kvoruma. Nekoliko vijećnika napustilo je zasjedanje, nakon što su uočene nepravilnosti u glasanju za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Izboru gradonačelnika, prema Poslovniku, prethodi izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća i te dvije ličnosti ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Prema dogovoru koalicionih partnera, za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika.

No, pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što znači da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

SDP, NiP i NS su u saopštenju, nakon otkazivanja sjednice, naveli da su aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju, na čelo Gradskog vijeća “pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva”.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu napisao da je podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića.

“Apsolutno je na snazi pokušaj scenarija koji smo već jednom vidjeli u izboru gradonačelnika kada je Asim Sarajlić u svom devetominutnom lažnom filmu rekao sve i priznao kako ta metodologija i taj sistem funkcioniše. Ovog puta su gradonačelnik Skaka i njegovi saradnici, poneseni željom da on i dalje bude gradonačelnik, prešli granice, slali sms-ove, poruke, kontaktirali vijećnike, i mi smo to, naravno, zabilježili i prijavili kantonalnom Tužilaštvu koje trenutno, vjerujem, provodi istragu”, rekao je Konaković za RSE.

Audio snimak, koji govori o trgovini pozicijama na unutarstranačkim izborima u SDA, objavio je u februaru 2020. godine tadašnji načelnik sarajevske Opštine Novi Grad, Semir Efendić.

Na snimku glavni akteri su Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, i još trojica učesnika, među kojima je poslanik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Sabahudin Delalić.

Asim Sarajlić, glavni "akter" afere

Asim Sarajlić, glavni “akter” afere

Kako se čuje na snimku, oni su u zamjenu za glasove Efendićevog protukandidata, Fikreta Prevljaka, koji je i izabran za predsjednika Kantonalnog odbora, nudili posao supruzi jednom od delegata u državnoj službi, pozivajući se na “dobre veze” sa budućim ministrima u Vladi Kantona Sarajevo.

Od tada na predmetu u aferi “Asim” kako je nazvana u javnosti aktivno radi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Konaković kaže i da je nekoliko zastupnika koji su potpisali “taj koalicioni sporazum, podleglo pritiscima ili su pristali na neki dogovor”. Riječ je, ističe, o 17 potpisa.

“Nismo htjeli ulaziti u dublje analize da govorimo ko su ti ljudi. Potpuno je jasno da je NBL u tome, zato što je njihov zastupnik javno i transparentno, napuštajući sjednicu, to i potvrdio. Dakle, riječ je o još dva zastupnika koja nisu mogla izdržati pritisak, ovih 14 jeste i zaustavljen je taj nasrtaj da se u realizaciji ‘Kum 2’ scenarija, desi izbor ponovnog izbora Skake kao gradonačelnika”, tvrdi Konaković.

Konaković (na fotografiji): Riječ je o još dva zastupnika koja nisu mogla izdržati pritisak

Prema riječima Konakovića, raspad “Četvorke” [kolokvijalni naziv za koaliciju koju čine SDP, NiP, NS i NBL] ne može se odraziti na druge nivoe vlasti, misleći na Kanton Sarajevo, jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH, u kojem su na vlasti.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 15. novembra 2020. godine, a u ova četiri mjeseca Sarajevo nije dobilo novog gradonačelnika.

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad – Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zaslužuje li Sarajevo Bogićevića?

Bogić Bogićević je 24. marta odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva, o čemu obavijestio predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, stranke koja ga kandidovala a za mjesto gradonačelnika.

Navodeći da ga obavještava o “neopozivoj odluci da povuče kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva”, Bogićević je u pismu Nikšiću naveo da je ona “očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima “Četvorke”, koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva”.

“To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar “Četvorke”, nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju. Ne želim da se vaši međustranački odnosi narušavaju zbog mene, niti želim da se moje ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na šta je ličila današnja sjednica Gradskog vijeća Sarajeva”, naveo je Bogićević.

Bogić Bogićević je 20. novembra 2020. godine na prijedlog SDP-a BiH prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Grada Sarajeva.

Bogić Bogićević je član posljednjeg sastava Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Dugogodišnji je političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima. On je 1991. godine svojim glasom spriječio da tadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA) izvede vojni udar i onemogući osamostaljenje Slovenije i Hrvatske.

Njegovoj kandidaturi za gradonačelnika Sarajeva nije se otvoreno suprotstavila niti jedna politička stranka.

Vedad Deljković, vijećnik SDA, koja je u opoziciji u Gradskom vijeću, za RSE kaže da ne podržava “pravljenje vještačke krize”, te dodaje da “to svakako nisu uradili članovi Kluba SDA”.

“Mislim da nijedan član SDA, pogotovo vijećnik, nije rekao ni jedne ružne riječi za Bogićevića, jer je to jedna ljudina i svima će biti čast i zadovoljstvo da glasaju za tog čovjeka”, rekao je Deljković, te dodao da o njihovom eventualnom kandidatu za gradonačelnika odlučuju “najviši organi stranke”.

Prema njegovom mišljenju, Sarajevo, kako je naglasio, sigurno neće postati “grad-slučaj kao Mostar”, te da vjeruje kako će se gradonačelnik i rukovodstvo Gradskog vijeća izabrati na narednoj sjednici.

Deljković je dodao i to da odgovornost zbog neuspjeha da Bogićević bude izabran za gradonačelnika Sarajeva nije trebao preuzeti Irfan Čengić, poslanik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH, koji je nakon sjednice objavio je da podnosi ostavku na sve funkcije u SDP-u.

Čengić je podnio ostavke u SDP-u nakon što Bogićević nije izabran za gradonačelnika Sarajeva i nakon što je povukao kandidaturu za tu poziciju. Čengić je javnost informisao putem svog Facebook profila.

“Bogić Bogićević je jednostavno previše dobar za ovaj grad za ove ljude. Odgovornost mora biti standard u politici, ja sam vjerovao ljudima na riječ i to je moja greška”, napisao je Čengić.

Istovremeno, Elmedin Konaković kaže kako se nada da će “većina sinhronizovano izabrati rukovodstvo gradskog vijeća i Bogića Bogićevića kao gradonačelnika”.

Na pitanje šta ako se Bogićević ne predomisli, odgovara: “O tome ne razmišljam, niti bi komentarisao, naše srce i umovi nam kažu da svi zajedno želimo da Bogić Bogićević bude gradonačelnik”.

Vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Sarajevo Dragan Stevanović kaže za RSE kako 16 vijećnika “čvrsto stoji iza želje da Bogić Bogićević bude gradonačelnik Grada Sarajeva”, te da će na tome insistirati i u nastavku sjednice Gradskog vijeća.

“Kakve će se prljave potezne igre dešavati, ne znam. Molio bih Bogićevića da izdrži još ovu sjednicu. Mislim da SDP-u nema ni potrebe da predlaže nekog drugog. Ni lično, ni kao vijećnik, ne bih ostao u tako prljavoj sredini da nastavim bilo šta raditi”, objasnio je.

Brojne reakcije javnosti

Nakon odluke Bogića Bogićevića da odustane od kandidature za prvog čovjeka Grada Sarajeva, reagovale su mnoge ličnosti iz političkog, javnog, kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Među njima je i bh. reditelj i oskarovac Danis Tanović.

“Da se više ne lažemo, Sarajevo će dobiti gradonačelnika kakvog i zaslužuje”, napisao je Tanović na svom Twitter profilu.

Novinar i kolumnista Dragan Bursać na svom Facebook profilu napisao da “postoje ljudi kojim su obraz i čast ipak važniji od krnjave i nikakve vlasti”.

“Mislim da mi Bogića ovakvi kakvi jesmo, na žalost, ne zaslužujemo! A još više mislim da Bogiću u ovoj političkoj žabokrečini nije mjesto! Opet na žalost po nas”, mišljenje je Dragana Bursaća.

Na Facebooku je formirana grupa podrške pod nazivom “Hoćemo da Bogić Bogićević bude gradonačelnik” koju je oformio predsjednik stranke NiP-a Elmedin Konaković.

Na toj grupi objavljeno je i kako Udruženje mladih umjetnika iz Sarajeva poziva u protestnu vožnju glavnim gradom BiH zbog izigravanja kandidature Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

Protestna vožnja zakazana je za 27. mart u 12 sati.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PUCAJU NA SVE STRANE: Dalila i Dejan šokirali izgledom

Održan drugi “Zenica Meet Up”