in

Neuspjeh nabavke ruske vakcine za Federaciju BiH

Slatka-Tajna.Eu

Kompanija Medimpex iz okoline Sarajeva odustaje od nabavke 500.000 ruskih vakcina Sputnik V (Sputnjik Ve) za potrebe imunizacije stanovništva bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), saopštili su advokati ove kompanije 24. marta.

Ova firma je 18. marta potpisala ugovor o nabavci cjepiva protiv Sars-Cov-2 za potrebe imunizacije stanovništva na području FBiH sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH.

“Pored postojanja više sile u pogledu realizacije ugovora iz naslova, na koje nije mogao uticati izabrani ponuđač, dužni smo upoznati i javnost o svim bitnim činjenicama koje su onemogućile društvo Medimpex da uredno izvrši ugovor”, navodi se u saopštenju za javnost kompanije Medimpex.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je 24. marta saopšteno da ruski dobavljač još nije dostavio neophodnu dokumentaciju za sklapanje ugovora sa kompanijom Medimpex o nabavci 500.000 doza vakcine Sputnik V za FBiH.

Rok za dostavu dokumentacije istekao je u ponoć, 23. marta.

“Kompanija Medimpex d.o.o. Sarajevo sa kojom je, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potpisao ugovor 18. marta 2021. godine, obavijestila je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da još uvijek nisu dobili neophodnu dokumentaciju iz Rusije, a vezano za nabavu cjepiva protiv COVID-a 19 (Sputnik V) za stanovništvo Federacije BiH”, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“S obzirom na to da nedostavljanjem neophodne dokumentacije (bankovno jamstvo za urednu provedbu ugovora) nisu ispunjeni uslovi iz člana 9. Ugovora o nabavi cjepiva protiv COVID-a 19 za potrebe imunizacije stanovništva Federacije BiH u 2021. godini, Zavod za javno zdravstvo Federacije je o tome izvijestio Vladu FBiH, te čeka daljnje upute”, naveo je Zavod.

Vlada Federacije BiH je sklopila ugovor o nabavci vakcina sa Medimpexom 19. marta posredstvom odgovorne institucije – Zavoda za javno zdravstvo ovog bh. entiteta.

Radi se o nabavci 500.000 doza vakcina za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u tekućoj godini.

Prva isporuka od 100.000 doza vakcina, kako je najavljeno, trebala je doći u roku od tri dana, nakon potvrde o prihvatanju akreditiva od proizvođača.

Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina bi se, prema istoj najavi, isporučivale sukcesivno.

Pismo na adresu Zavoda

Na e-mail adresu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je 24. marta stiglo pismo direktoru Davoru Peharu.

Pismo je potpisao Nikola Lukašić, agent koji zastupa Ruski fond za direktne investicije (RDIF) za nabavku 500.000 doza vakcine Sputnik V za Federaciju BiH.

Mail je, kako navode za RSE iz Zavoda, proslijeđen Vladi Federacije BiH.

“S obzirom na to da je ta osoba koja je učestvovala u nabavi cjepiva protiv COVID-a 19 za Federaciju BiH zajedno sa Medimpexom, sa kojim je Zavod za javno zdravstvo potpisalo ugovor i mi smo taj e-mail proslijedili Vladi Federacije BiH na daljnje postupanje”, rečeno je RSE iz Zavoda.

U pismu koje potpisuje Lakušić, a čiji su sadržaj objavili mediji, navodi se da je on “kao agent reprezent ispred RDIF Rusija” dobijo poziv-apel od prijatelja iz Sarajeva da pomogne pri nabavci vakcina Sputnik V.

Lakušić je u pismu objasnio da je sredinom marta sa firmama Tuzlafarm d.o.o. i MGM farm d.o.o. stupio u kontakt radi nabavke vakcina za potrebe Federacije BiH, te da su te firme dobile tendere.

“Iz meni nepoznatih razloga su vršene razne opstrukcije prema Moskvi i samoj nabavci vakcina u Federaciji BiH od Krajinagroup d.o.o. iz Banje Luke, koja je zbog nekorektnog načina poslovanja, degradirajući druge legitimne firme iz Federacije BiH i mene lično, nastojala da naruši cjelokupan ugled kako firmi, tako i mene lično lažima i kompromitujućim informacijama”, piše Lakušić, dodajući kako je delegacija Republike Srpske (drugi entitet u BiH) 23. marta bila na sastanku u RDIF Fondu u Moskvi, “zahtijevajući ekskluzivni ugovor za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu, koji je bezrezervno odbijen”.

Iz RDIF-a nisu odgovorili na upit RSE o tome zašto još nije potpisan ugovor sa firmom Medimpex.

Šta kažu u Krajinagroup?

Problematiziranje uvoza ruske vakcine za potrebe Federacije BiH počelo je kada je kompanija Krajinagroup prošle sedmice Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH podnijela zahtjev za registraciju Sputnika V na tržištu BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prethodno je Agencija dala odobrenje ovoj kompaniji da interventno uveze za potrebe RS-a iste vakcine.

RS je izdvojio je 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina putem interventnog uvoza. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi Krajinagroup, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Od tada je u Republiku Srpsku stiglo 42.000 vakcina Sputnik V, a vakcinacija prioritetnih skupina je u toku.

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocjenjuje u tri države članice EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta je saopšteno da je započela “kontinuirani pregled” Sputnika V.

Direktor kompanije Krajinagroup Dejan Lukajić za RSE kaže kako je postupak nabavke vakcina u Federaciji BiH, preko firme Medimpex, “postupak koji ide neovisno do njih”.

“Nema nikakve veze, čak, ni sa podnijetim zahtjevom za registraciju. Taj zahtjev ni na koji način ne koči realizaciju te nabavke”, rekao je Lukajić.

Krajinagroup još čeka odobrenje za registraciju vakcine Sputnik V pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a direktor tog preduzeća rekao je kako “taj postupak koji ne ide tako brzo, tako da ne treba ni očekivati da bude završen uskoro”, te da se stavlja se na raspolaganje Federaciji kod uvoza vakcine Sputnik V.

“Mi smo tu informaciju dostavili ad hoc timu i iza toga stojimo”, ističe Lukajić.

Istovremeno, iz sarajevske firme Medimpex navode “da u slučaju da Krajinagroup dobije dozvolu za lijek, dobija zastupništvo za Sputnik V, gdje će svi veleprometnici u BiH morati preko tog preduzeća pregovarati o kupovini ruske vakcine”.

“U konačnici, ono što je bitno radi ovog ugovora, jeste da više niko neće moći vakcine uvesti putem interventnog uvoza”, tvrde pravni zastupnici kompanije Medimpex.

Vlada FBiH o nabavci vakcina 25. marta

Iz Ureda premijera Vlade Federacije BiH je za RSE rečeno kako “ad hoc” grupa, koja je imenovana za pregovore o nabavci vakcina, nije zasjedala 24. marta, te da oni nastavljaju po nalogu Vlade da vode razgovore s drugim firmama, preciznije sa tri dobavljača i jednim direktnim ponuđačem.

“O svemu će izvijestiti Federalnu vladu, čija je sjednica zakazana za 25. mart”, navodi se iz Ureda premijera.

Za RSE je 22. marta iz Ureda predsjednika Vlade Federacije BiH rečeno kako “nabavka 500.000 vakcina Sputnik V za Federaciju BiH nije ugrožena”.

“Pripreme za otvaranje akreditiva u banci su napravljene, te bi tri dana nakon toga, trebalo da uslijedi i prva isporuka vakcine”, pojašnjeno je za RSE iz Ureda premijera Federacije BiH.

Federacija Bosne i Hecegovine do sada je dobila 10.000 vakcina AstraZenece koje je donirala Srbija i to su za sada jedine vakcine kojima ovaj bosanskohercegovački entitet raspolaže.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mitrović junak trijumfa Srbije nad Irskom u Piksijevom debiju

Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX – Ideje koje grade život