in

Bh. izvoz u februaru povećan za 10,58 posto

Slatka-Tajna.Eu
Izvoz

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine u 2020. godini iznosila je 27,40 milijardi KM, navodi se u Analizi vanjskotrgovinske razmjene BiH za prošlu godinu, koju je danas usvojilo državno Vijeće ministara.

U Analizi, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, navodi se da je vrijednost izvezene robe bila 10,52 milijardi KM, a uvezene 16,89 milijardi KM, što je rezultiralo vanjskotrgovinskim deficitom od 6,37 milijardi KM. Vanjskotrgovinski deficit BiH time je smanjen za 20,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“U prošloj godini zabilježili smo smanjenje vanjskotrgovinske razmjene za 11,6 posto. Bilježimo, također, pad izvoza od 8,5 posto, ali i pad uvoza od 13,4 posto, što je značajan podatak za našu privredu. U prošloj godini došlo je i do rasta stope pokrivenosti uvoza izvozom za 3,3 posto”, istaknuo je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

On je naglasio da je u prva dva mjeseca 2021. godine povećan izvoz u odnosu na isti lanjski period, dok je uvoz smanjen za 6,5 posto u odnosu na prva dva mjeseca 2020. godine.

“Podaci nadležnih institucija govore da je izvoz u januaru 2021. godine bio veći za 2,07 posto u odnosu na januar 2020. godine, dok je izvoz u februaru ove godine bio veći za čak 10,58 posto u odnosu na februar prošle godine. To su ohrabrujući podaci u ovom izazovnom vremenu, kada smo suočeni sa borbom protiv pandemije i saniranjem negativnih posljedica na ukupnu privrednu aktivnost u BiH”, naglasio je Košarac.

U Analizi se navodi se da je Evropska unija i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH, sa učešćem u njenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni od 65,3 posto. Slijede je zemlje članice CEFTA sa 14 posto, a ostale zemlje učestvuju sa 20,7 posto.

Kada su u pitanju glavni trgovinski partneri, BiH ima najveću pokrivenost uvoza izvozom sa Austrijom – 147 posto, Slovenijom (113 posto), Hrvatskom (89 posto), Njemačkom (78,6 posto), Francuskom (78 posto), Srbijom (61 posto) i Italijom (52 posto). Analiza je pokazala da je i Kina značajan trgovinski partner BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“U potpunosti smo posvećeni zaštiti domaće proizvodnje i unapređenju njene konkurentnosti. Zbog toga aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za plasman naših proizvoda kako bismo poboljšali ukupan obim vansjkotrgovinske razmjene”, poručio je Košarac.

 

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kuka zbog duga od 30.000, a u kući zlatni naještaj i raskoš! Božinovska pokazala dio vile u Surčinu gdje će živjeti Rodićka i Šijan

How To Get Prepared In Only 5 Minutes A Day