in

Šta ako Zoran Mamić ostane u BiH i ne vrati se u Hrvatsku

Slatka-Tajna.Eu

Zoran Mamić, bivši trener Dinama, koji je pravosnažno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz zagrebačkog kluba, otputovao je danas iz Hrvatske u BiH.

Izvor blizak Mamiću rekao je Indexu da se sutra planira vratiti. Isto tvrde i njegovi odvjetnici. Mamić je bio jutros na suđenju u Osijeku, nakon čega je otišao posjetiti brata Zdravka u BiH te će se sutra vratiti u Hrvatsku, tvrdi izvor blizak Mamiću.

Ali, šta ako se ipak ne vrati? Advokat Branko Šerić je za Index objasnio proceduru koja bi se odvila u tom slučaju.

“U slučaju da se ne vrati, Mamić će dobiti poziv da se vrati na izdržavanje kazne zatvora. Ako se ne odazove, za njim će biti raspisana potjernica”, kaže Šerić.

Nakon toga sve zavisi o tome ima li Zoran Mamić BiH državljanstvo.

“Ako nema državljanstvo BiH, onda će ga izručiti. Ako ga ima, onda će se dogoditi takva procedura da će ga tamo riješiti slobode, odvesti kod nadležnog sudije koji će određivati je li Mamić državljanin BiH. Ako utvrdi da je, onda sudija neće dozvoliti izručenje Hrvatskoj”, kaže Šerić.

Mate Matić, bivši advokat Zdravka Mamić, juče je na HRT-u potvrdio da Zoran Mamić ima BiH državljanstvo.

“Zdravko Mamić i Zoran Mamić su državljani BiH, prema tome oni odlučuju gdje žele izdržavati kaznu. Oni će zatražiti da se predmet dostavi u BiH. Tamo će se pogledati je li to djelo kažnjivo prema njihovim propisima. Iza toga će vidjeti je li ta kazna, koja je ovdje određena, adekvatna. Ja sam uvjeren da će se ona bitno smanjiti, jer je treba bitno smanjiti, jer je ova sankcija koja je ovdje donesena rezultat nečega drugog, a ne pravosuđa ili pravice”, rekao je Matić.

U slučaju da se utvrdi da ima državljanstvo, dogodiće se ista situacija kao i u slučaju njegovog brata, Zdravka Mamića, kaže advokat Branko Šerić.

“Nakon što Hrvatska zatraži priznavanje naše presude, BiH može priznati presudu, može organizovati raspravu i održati suđenje u BiH i izreći kaznu, a može postupiti kao i u slučaju Zdravka Mamića i zaključiti da to kod njih nije krivično djelo. Ova zadnja opcija znači da ga ne bi izručili. Dakle, postoji više mogućnosti. Hoće li doći do toga, ostaje da vidimo”, rekao je Šerić.

Bez obzira na to koja bi se od ovih opcija dogodila u slučaju da Zoran Mamić ostane u BiH, Hrvatska ne mora prihvatiti odluku suda u BiH.

“Hrvatska ne treba prihvatiti odluku da sud u BiH odredi manju kaznu, kao i u slučaju da tamo bude oslobođen. Hrvatska može i dalje insistirati na svojoj presudi i svojoj kazni”, kaže.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U slučaju da Mamić u BiH odsluži manju kaznu, Hrvatska može tražiti da nakon toga u Hrvatskoj odsluži ostatak kazne.

“Vjerovatno i on ima BiH državljanstvo, poput brata. Vidjećemo šta će se dogoditi”, rekao je Branko Šerić.

Za putovanje Mamić nije imao nikakvih prepreka budući da je, uprkos pravosnažnoj presudi, još uvijek slobodan čovjek koji čeka da ga pozove sudija radi izvršenja kazne. Kako se to još nije dogodilo, Mamić može slobodno putovati i nema obavezu prema hrvatskom pravosuđu.

“Nije bilo mogućnosti da se donesu mjere opreza, da ne može napustiti adresu prebivališta ili slično. Takva ograničenja se donose samo kad postoje uslovi za pritvor”, rekao je Šerić.

Više godina se govori o promjeni zakona, ali do nje još nije došlo, kaže Branko Šerić i dodaje da bi to bilo mnogo jednostavnije riješiti kad bi se suđenja događala dan za danom, bez odgađanja.

Da je Mamić osuđen na pet godina zatvora, morao bi odmah na izvršavanje kazne.

Podsjetimo, Vrhovni sud potvrdio je prošle sedmice nepravosnažnu osuđujuću presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića te bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića. Zdravko Mamić je tako i pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, a njegov brat Zoran Mamić na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Nakon presuda Zoran Mamić je dao ostavku na mjesto trenera Dinama, a kasnije je za RTL kazao da će odslužiti kaznu na koju je osuđen.

“Presuda je bila nepravosnažna, ali otkako je postala pravosnažna naglašavam da se i dalje ne osjećam krivim, poštujem tu odluku i učiniću sve što moram. Sad slijedi pravna borba i čekamo daljnje odluke. Kako odluče, tako će biti”, rekao je Mamić za RTL pa dodao:

“S ću analizirati odlazak u zatvor i vidjeti postoji li mogućnost odgode jer imam dijete od godinu dana. U načelu sam spreman to što prije riješiti. Imaću 50 godina, odradiću tu kaznu i nakon toga želim normalno živjeti.”


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRIJA UŽIVA U DRUŠTVU KUMA! Svima zapeo za oko njen “autfit”, čekajte da vidite donji dio !

Nema jasnog pobjednika izraelskih izbora