in

Rusija želi utrostručiti proizvodnju ukapljenog prirodnog plina

Slatka-Tajna.Eu
Cilj je proizvoditi 140 miliona ukapljenog prirodnog plina godišnje, odlučila je ruska vlada u ponedjeljak. Da bi se taj cilj postigao, vlada će ubuduće snažnije promovirati kompanije, koristiti više ruskih tehnologija u proizvodnji i kreirati poticaje za istraživanje na Arktiku, bogatom sirovinama.

Među područjima na kojima bi se proizvodnja mogla povećati vlada izdvaja Arktički ocean i Pacifik. Oko 20 posto ukapljenog prirodnog plina na svjetskom tržištu trebalo bi ubuduće dolaziti iz Rusije, rekao je potpredsjednik vlade i ministar energetike Alexander Novak.

LNG će se koristiti za proizvodnju električne energije, ali i kao gorivo za vozila i brodove, rekao je Novak, dodavši da će potražnja za ukapljenim plinom rasti brže od potražnje za plinom koji se transportira cjevovodima.

Rusija dostavlja Evropi plin plinovodima, a projekt koji bi trebao povećati isporuke preko Baltičkog mora do Njemačke izazvao je spor sa SAD-om, ali i pojedinim evropskim zemljama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Washington se protivi Sjevernom toku 2 jer se boji da će njegovi evropski partneri postati previše ovisni o Rusiji. Pristaše plinovoda optužuju pak SAD da želi istisnuti ruski plin i zamijeniti ga svojim LNG-om, navodi dpa.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Koliko sna nam zaista treba?

Hoćemo li gledati i drugu i treću sezonu serije Kalkanski krugovi?! – Film – Region – Vesti – Svet Plus