in

RATNI ZLOČINAC OSTAJE IZA REŠETAKA: Mehanizam odbio prijevremeno puštanje na slobodu Stanislava Galića…

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odbio je prijevremeno puštanje na slobodu Stanislava Galića, nekadašnjeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji je presudom Haškog tibunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.

Predsjednik Mehanizma, sudija Carmel Agius, je u svojoj odluci naglasio da Galić ne uspunjava ove uslove iz razloga što nije odslužio dvije trećine svoje kazne.

Aguis je pojasnio kako je u oktobru prošle godine zaprimio zahtjev kojim Njemačka, gdje Galić služi svoju kaznu, ukazuje da je nakon odsluženja 15 godina doživotne kazne, 18. decembra 2014. godine, prema zakonima ove zemlje, Galić „stekao pravo na uslovni ostatak kazne“ .

U svojoj odluci sudija Agius je istakako kako se još 2015. godine prvobitno raspravljalo o tome da li bi osoba osuđena na doživotni zatvor mogla postati podobna za prijevremeno puštanje, u odluci o prvom njemačkom obavještenju o Galićevoj podobnosti.

U toj je odluci, kako je naveo Agius, tadašnji Predsjednik je zaključio da se osobe osuđene na doživotni zatvor mogu smatrati podobnima za prijevremeno puštanje.

„Kada primjenjujemo dvotrećinski prag podobnosti na Galića, tadašnji predsjednik je Galićevu kaznu doživotnog zatvora tretirao ‘kao ekvivalent više od kazne od 45 godina’ (…) . U vezi s Galićem, već sam naveo u odluci 2019. da je njegov dvotrećinski prag podobnosti postavljen na 13. decembar 2029. godine. Dakle, Galić još ne ispunjava uslove za razmatranje za prijevremeno puštanje na slobodu“, naveo je Aguis u svojoj odluci.

Također je napomenuo da dokumetacija koju je ustupila Njemačka sadrži sveobuhvatne informacije o Galićevim uvjetima pritvora i zdravstvenom stanju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Međutim, ova dokumentacija ne otkriva nikakve uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje opravdavaju njegovo prijevremeno puštanje prije dostizanja dvotrećinskog praga podobnosti“, stoji u odluci sudije Agiusa.

Presudom Haškog tribunala Galić je osuđen na doživotnu kaznu za vođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva sa prvenstvenim ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom.

Detektor.ba

 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Crna Gora odnijela tri boda iz Latvije na startu kvalifikacija

Sud EU-a: Aviokompanije moraju platiti naknadu putnicima u slučaju štrajka