in

PRESJEČENA SVJETSKA ‘ŽILA KUCAVICA’ Divovski brod blokirao saobraćaj Sueckim kanalom

Slatka-Tajna.Eu

Divovski tajvanski brod za kontejnerski prijevoz Ever Given blokirao je promet Sueckim kanalom, pokazali su podaci web stranica za praćenje pomorskog prometa u srijedu, 24. marta. Time je zaustavljen saobraćaj na jednoj od najprometnijih svjetskih trgovačkih ruta, izvješavaju svjetski mediji.

Ever Given, dug čak 400 i širok 59 metara, koji se kretao prema nizozemskoj luci Rotterdam, nasukao se u utorak, dok ga tegljači i druga posebna oprema s mukom premještaju s mjesta nasukavanja. Postoji bojazan da bi nasukan mogao ostati još danima.

Sueski kanal, izgrađen 1869. godine, jedan je od najvažnijih trgovačkih puteva na svijetu kroz koji prolazi 10 posto ukupne međunarodne pomorske trgovine. Prema podacima Sueskog kanala (SCA), prošle je godine njime prošlo gotovo 19 000 brodova ukupne tonaže 1,17 milijardi, a Egipat je lani od prometa njime zaradio čak 5,61 milijardu dolara.

Ta država planira radove na proširenju Sueckog kanala, što je objavljeno 2015. godine. Cilj je do 2023. g. smanjiti vrijeme čekanja na prolaz kanalom i udvostručenje broja brodova koji svakodnevno njime prolaze.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku(TBT)

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako ogledalima dekorisati prostor? – Azra Magazin

O TOME SANJA OD DJETINJSTVA: Meghan Markle predsjednica Amerike?