in

Preminuo čuveni glumac Vlasta Velisavljević! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Slatka-Tajna.Eu

Vlasta Velisavljević je bio pozitivan na koronavirus, a nedavno je prebačen sa Infektivne klinike u KBC Dragiša Mišović, gde je stavljen na respirator.

Glumac je danas izgubio bitku sa virusom, prenose beogradski mediji.

Imali smo prilike da ga gledamo u čak 350 uloga u pozorištu i kraj malih ekrana.

On je, takođe, doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Vlastimir Velisavljević je rođen 28. jula 1926, u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi 1938. u Narodnom pozorištu na sceni Manježa. Vlasta je 1943. bio uhapšen i odveden je u nacistički logor Dortmund Herde, u kome je bio primoran da obavlja fizičke poslove. Iz logora je uspeo da pobegne, uz pomoć jednog od majstora u fabrici, koji mu je dao nemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd. Pre Drugog svetskog rata je prodavao Politiku i tako zarađivao prvi novac.

Nakon rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Sjedinjene Američke Države, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji, iz kojeg uskoro pušten. On je proveo i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. nakon što su kod njega, navodno, pronašli ruske knjige, koje su tada bile zabranjene. Prema njegovim rečima, on nije želeo da izda kuma, koji je bio pukovnik Jugoslovenske armije, kojeg su optuživali da je staljinista.

Kada je u Srbiji donet zakon o rehabilitaciji, Vlasta je podneo zahtev, te je rehabilitovan kao zatočenik Golog otoka.

Prilikom hapšenja, on je bio student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića. Studirao je na klasi zajedno sa Oliverom Marković, Đuzom Stojiljkovićem, Predragom Lakovićem, Mihailom Viktorovićem. Glumom je počeo da se bavi 1938. godine, sa dvanaest godina, na sceni Manježa, Narodnog pozorišta u Beogradu, a u svojoj karijeri je ostvario oko 350 uloga u pozorištu, na filmu, i televiziji. Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama. Mlađi su ga zapamtili po ulozi baba Nate u filmu Mala noćna muzika, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu “Buba u uhu”. Ipak, najširu popularnost stekao je ulogom magistra Đorđevića u seriji Bolji život. Vlasta je doživotni počasni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Tri puta se ženio i ima ćerku Dubravku, iz prvog braka.

Supruga je morala da ga se odrekne dok je bio u logoru iz koga je uspeo da pobegne, a nešto kasnije u životu pogrešno su mu dijagnostikovali rak, a doživeo je i kliničku smrt.

Doajen srpskog glumišta bio je zatočenih nacističkog i komunističkog logora, a iz nacističkog je uspeo da pobegne 1944.

“Spasilo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda”, ispričao je Vlasta Velisavljević u jednom intervjuu.

Kao student treće godine Akademije dramskih umetnosti odveden je najpre u zatvor na Banjicu, a potom na Goli otok. Tamo je proveo tri godine.

“Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Nisam hteo da joj oprostim”, ispričao je glumac koji kaže da su oko njega bile žene koje su pristajale na teške uslove, ali se nisu odricale svojih muževa.

Vlasta je tada govorio i o uslovima na Golom otoku.

“Neću zaboraviti tu čuvenu ćeliju 17a na Banjici iz koje su me poslali na Goli otok. Bio je to najperfidniji mogući zatvor sa svim sredstvima za mučenje ljudi, a jedna od njih je bila i ta ćelija. Mala, uska, ne možeš da se ispraviš. Delio sam je sa ocem Voje Brajovića, Vukotom, koji je bio vojno lice i izjasnio se za Sovjetski Savez”, ispričao je on u intervjuu.

Njegova supruga se nakon svega ponovo udala i sa tim čovekom je otišla u Ameriku. Sa njom ima i ćerku koja je, kada je stasala, zbog teške situacije otišla u Ameriku za majkom gde i danas živi sa njegovim unucima. Vlasta Velisavljević je u svom životu imao tri žene i isticao je da mu je treći brak bio najslađi.

Ovaj veliki glumac je tokom života doživeo i kliničku smrt, a kada se probudio iz kome vratio se na pozorišnu scenu. Pre dve godine onkolog mu je dijagnostikovao rak i rekao da mora da ide na zračenja, ali Vlasta je to odbio da bi, na kraju, drugi doktor uvideo da mu zapravo nije ništa.

Neka mu je večna slava!

 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DRON DIPLOMATIJA: Turska i S. Arabija postigle dogovor o zajedničkoj proizvodnji dronova

DIE DEUTSCHEN GRÖßTE MUMU DER WELT? FREIHEIT FÜR UNSERE KINDER!