in

Prekinuta sjednica, Sarajevo i dalje bez novog gradonačelnika

Slatka-Tajna.Eu

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva je prekinuta, jer nije bilo kvoruma, u srijedu 24.marta. Na sjednici je trebao biti izabran novi gradonačlenik Sarajeva.

Nije najavljen novi termin održavanja sjednice Gradskog vijeća. Za četvrtak, 25.marta je zakazan kolegij koji će utvrditi kada će biti nastavljena konstituirajuća sjednica.

„Čini mi se da je ovo pokušaj pojedinaca da se onemogući izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva i čini mi se da on ide od aktualnog gradonačelnika“ (Abdulah Skaka iz Stranke demokratske akcije op.a.), rekao je nakon prekinute sjednice novinarima vijećnik Naše stranke Nihad Uk.

On je još rekao kako Statut Grada Sarajeva predviđa da ukoliko u prvom krugu glasanja niti jedan od kandidata ne dobije 15 i više glasova, da se odmah ide u drugi krug glasanja, te da su pojedini vijećnici zloupotrijebili statutarnu mogućnost i izašli sa sjednice kako bi se sjednica prekinula bez nekog stvarnog razloga.

„Oni su to zloupotrijebili i ostavili su 24 sata ili 48 mogućnosti da se neki vijećnici kupe. Konstantno se zovu vijećnici četvorke ovih 17-18 ruku koji su potpisali da će glasati za gospodina Bogićevića“, kaže Uk.

Nakon prvog kruga tajnog glasanja Komisija za izbor je konstatirala da niti jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu, kaže Igor Gavrić aktualni predsjedavajući Gradskog vijeća.

„Kada bi se priznali glasovi gospodina Ademovića on bi imao 14, a gospodin Srdić 11 glasova“, kaže Gavrić.

Jedini kandidat za gradonačelnika Sarajeva je Bogić Bogićević na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Naša stranka za zamjenicu gradonačelnika predložila Anju Margetić, sportiskinju i reprezentativku BiH u plivanju.

Bogić Bogićević je prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva, ali nije prisustvovao konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća.

Na konstituirajućoj sjednici nije izabran ni predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i dva zamjenika predsjedavajućeg GV-a, jer nije bilo kvoruma.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za drugog zamjenika gradonačelnika, stranka Narod i pravda predložili su Harisa Bašića.

Konstituisano Gradsko vijeće Sarajeva

Prije prekidanja sjednice, dvadeset i osam gradskih vijećnika, kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) dodijelila mandat, preuzeli su dužnost gradskih vijećnika potpisivanjem svečane izjave.

Lokalni izbori u BiH održani su 15. novembra 2020. godine, a u ova četiri mjeseca Sarajevo nije dobilo novog gradonačelnika.

Prema dogovoru koalicionih partnera za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao bi biti imenovan Jasmin Ademović (Narod i pravda), a zamjenici Dragan Stevanović (SDP) i Mirela Džahverović (Naša stranka).

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad – Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Bogić Bogićević je dugogodišnji bh. političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir i bivši član Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima 1990. godine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mozzart dao vjetar u leđa Orlovima

SRAMEŽLJIVA I LJUPKA PRINCEZA: Stjepan Hauser pokazao novu djevojku,a ona krije lice