in

Potrošnja mesa u Njemačkoj u 2020. na najnižoj razini u 30 godina

Slatka-Tajna.Eu
Sa 57,3 kilograma po stanovniku, konzumacija mesa najniža je otkako su se počeli prikupljati ti podaci u 1989. godini i manja je za 750 grama nego u godini ranije, navodi BZL u izvještaju objavljenom u utorak.

Potrošnja svinjetine pala je za 940 grama po stanovniku, što je najsnažniji pad u svim kategorijama mesa. Konzumiranje govedine i teletine smanjilo se po 40 grama. Porasla je samo konzumacija peradi, za 180 grama po stanovniku. Svijest građana o uticaju proizvodnje mesa na okoliš spada među glavne razloge koji su uticali na konzumaciju. Vegetarijanstvo postaje sve raširenije u zemlji, napominje agencija dpa.

Podaci BZL-a pokazuju da je pala i proizvodnja mesa, uz proizvedenih oko 8,5 miliona tona u 2020., oko 1,6 posto manje nego u 2019. godini. Uvoz i izvoz mesa primjetno su smanjeni zbog pandemije. Njemačka je tako u prošloj godini ukupno uvezla živih životinja s masom klanja nešto ispod 653 hiljada tona, što je za 14,8 posto manje nego u 2019.

Izvezeno je pak nešto manje od 453 hiljade tona. Uvoz i izvoz mesnih proizvoda i mesnih konzervi pao je za 7,8 odnosno za 6,5 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

KIJA KOCKAR MIJENJA PROFESIJU: Otkrila čime će se baviti u budućnosti!

PRIJA UŽIVA U DRUŠTVU KUMA! Svima zapeo za oko njen “autfit”, čekajte da vidite donji dio !