in

VOGOŠĆA: Napravili Karleušu od drveta, pa je malo ispipali

Slatka-Tajna.Eu

Jedna od vogošćasnskih bašti koja svakog proljeća počne da plijeni svojom ljepotom, zasigurno, jeste ona koju oko svoje kuće u ulici Gornja Jošanica I broj 26, uz Jošaničli potok, uređuje Hajro Titorić. U godinama iza, u akcijama tipa “Izbor najljepšeg balkona i najljepše bašte Vogošće” više puta je osvajao prvo mjesto kao neko ko svojim aktivnostima utiče na ljepotu okoliša.

-Učešće u ovim akcijama nisam uzimao zbog nagrada koje se na takvim takmičenjima nude, već samo zbog toga da široj javnosti pokažem ljepotu svoje bašte i iniciram svoje prijatelje i poznanike da krenu mojim stopama, kaže Hajro Titorić, inače vrsni interpretator naših tradicionalnih pjesmi sevdalinki.

Dvorište svoje kuće naziva “zemaljski raj”, jer uživa u svojim ružama, malom voćnjaku i drugim vrstama cvijeća.  Dvorište je ukrašeno i raznim figurama i predmetima od drveta koje izrađuje njegov zet Mirzet Ždero.

Hajru i njegvog zeta zatekli smo u trenutku dok pripremaju baštu za ovogodišnje proljeće.

-Gdje god da krenemo u prirodi pronalazimo panjeve i druge interesantne dijelove stabala drveća koje, uz malu doradu, uredim u nešto što izaziva pozornost onih koji šetaju pred naše kuće, kaže Mirzet Ždero.

Tako su nastale različite vrste stolica I drugih upotrebnih predmeta. Vremenom se nisam oslanjao samo na vajarska djela prirode nego sam se ozbiljnije posvetio vajarskom poslu. Uz pomć motorke, dlijeta, sjekire… počeo sam stvarati zanimljive figure kao što su orlovi i druge ptice, glave domaćih životinja, ribe i slično. To je nešto što uistinu volim i u čemu uživam. U posljednje vrijeme neka od mojih vajarskih djela sam prodao a zatrpan sam narudžbama onih koji bi željeli da nešto od onog što ja stvaram imaju u svom dvorištu, svojoj kući.

Vajarstvo je nešto što sam zavolio od malena. Mnogi se čude od kuda ja kao tehničar za elektro enegetiku u ovim vodama. Jednostvno. To je dar od Boga i sve činim da ovaj posao pretvorim u nešto više od običng hobija kojim se bavim u slobodno vrijeme. Odlučio sam da od drveta počnem vajati i figure nekih ljudi iz javnog života. Evo, kao pilot projekat trenutno činim to da u drvetu “oživim” estradnu zvjezdu Jelenu Karleušu.

Društvo u našem dvorištu, uskoro, će joj praviti još mnoge njene kolege sa estrade i drugih vidova javnog života. Bilo bi mi drag kada taj park sa kipovima poznatih ljudi, koje budm urado od drveta, svojom pjesmom, otvore neki od njih. Istina, da posjedujem malo više alata i prigodnu radinicu iz mojih ruku bi se značajnije počela pojavljivati prava umjetnička djela.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TRUMP POKREĆE VLASTITU DRUŠTVENU MREŽU: “Privući će desetke miliona korisnika i redefinirati igru”

Adnan Nezirov jedva napustio aerodrom u Frankfurtu – Hayat Production