in

Godinu dana od potresa u Zagrebu

Slatka-Tajna.Eu

Nedjeljno jutro 22. ožujka dugo će, a vjerojatno i cijeloga života, pamtiti i prepričavati građani Zagreba i njegove okolice. U 6 sati i 24 minute, mnoge je probudio potres magnitude 5,5 prema Richterovoj ljestvici. Uskoro su slijedila još dva snažnija potresa.

Ozlijeđeno je 27 osoba, najteže 15-godišnja djevojčica. Nakon dva dana izgubila je borbu za život i jedina je poginula u potresu.

Srušene su zgrade, potpuno ili djelomično uništeni domovi, bolnice, crkve, uništeni su automobili… Mnogi su u šoku istrčali van što su prije mogli. Na čistine, u parkove, sjeli su u automobile.

Iz bolnice u Petrovoj na hladnoću su izašle trudnice, rodilje, bebe, doktori, sestre. Pomagali su i Bad Blue Boysi. Vrlo brzo vojska izlazi na teren, vojnici raščišćavaju ulice, strojevima odvoze ono što je palo sa zgrada. Statičari utvrđuju sigurnost objekata, državni vrh obilazi Zagreb.

Vatrogasci cijeli dan imaju pune ruke posla. Spašavali su ljude iz stanova, dizala, morali su gasiti i požare.

Oštećene su i mnoge crkve, srušio se južni zvonik katedrale. 

Iz studentskog doma cvjetno naselje iseljeno je 250 studenata. Tamo su smješteni oni kojima su oštećeni stanovi i kuće.

Slovenija šalje pomoć – šatore, krevete, vreće za spavanje, grijalice. Tijekom noći stiže podrška Sarajeva, pljeskalo se za Zagreb u Beogradu i Novom Sadu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dan poslije nastavlja se sa sanacijom najhitnijeg, popravljaju krovovi, utvrđuje šteta. Vojska nastavlja s čišćenjem.

Tlo jače podrhtava ponovno oko 11 sati, izmjerena je magnituda 3,3 prema Richteru.

Kožarićevo sunce, simbol zagrebačke špice u Bogovićevoj ulici, premješta se na sigurnu lokaciju zbog uklanjanja gornjeg dijela zgrade.

Snimke iz arhive, dan kada se zatresao Zagreb:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pobjede Čukaričkog i Vojvodine za Evropu

Kalkanski krugovi 4. epizoda: Dejan probleme u Dolovu shvata lično! – Film – Region – Vesti – Svet Plus