in

“Zašto OHR šuti na diskriminaciju RS prema Bošnjacima?”

Slatka-Tajna.Eu

U posljednjih dvadesetak dana na području bosanskohercegovačkog entiteta RS povratnici Bošnjaci suočeni su sa ofanzivom diskriminatorske politike vlasti ovog dijela države.

Pucano je na Aladža džamiju u Foči, Igor Žunić, šef Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS-u, izjavio je da treba ukinuti Vijeće naroda zbog “brojnih apelacija Bošnjaka”, u Skupštini Bijeljine donijeli su odluku o podizanju spomenika presuđenom ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, četničkom komandantu Draži Mihailoviću…

Onom krvniku čiji se već jedan spomenik nalazi od 2004. u zaseoku Draževina u općini Višegrad. Prije toga spomenik, koji je napravljen 1991. godine u Beogradu uoči velikosrpske agresije na BiH, bio je postavljen u Vukovaru i Brčkom (od 1998. do 2003).

– Sve je to posljedica dugogodišnje politike koju provodi vlast u ovom entitetu prema Bošnjacima. Politika koja je bazirana na sistemskoj diskriminaciji i tretiranju Bošnjaka kao da ne postoje u ovom entitetu dugoročno će ostaviti još ozbiljnije posljedice. Ponašanje i postupci vlasti u ovom entitetu ostaju bez ozbiljne reakcije i bilo kakva posljedice od relevantnih međunarodnih organizacija što ih dodatno ohrabruje u provođenju diskriminacije Bošnjaka – kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Smatra da se može očekivati i još teža situacija.

– Može se očekivati dalja radikalizacija ukoliko međunarodni faktori nastave da se ovako ponašaju spram stanja u ovom entitetu. Veliko je pitanje do kada će Bošnjaci moći da trpe i tolerišu ovaj teror koji vlasti u entitetu u različitim oblicima provode nad nama. Mislim da ovog stanja nisu svjesni mnogi ni domaći ni međunarodni faktori u BiH. Prioritet svih prioriteta u ovoj zemlji treba biti okončanje sistemske diskriminacije Bošnjaka u entitetu RS.

zbacivanje Bošnjaka iz izvršne i zakonodavne vlasti u općinama u RS-u bez reakcije Ureda međunarodnog predstavnika što nije bio slučaj sa Mostarom, Goraždem, Tuzlanskim kantonom…, pokazuje da OHR ne smije da poduzima korake u ovom entitetu. Napadi na Aladžu, podizanje spomenika četničkom vojvodi Mihailoviću, veličanje ratnih zločinaca je ambijent u kojem živimo danas u ovom entitetu – podvlači Salkić – prenio je Faktor.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mujo i Haso 2 – Logika

Ovom receptu ne možete odoljeti: Tuna mafini