in

OPEC ograničenjem proizodnje “pumpa” cijene nafte

Slatka-Tajna.Eu

Cijene nafte danas su porasle za više od dva posto, na najviši nivo u posljednjih 14 mjeseci, nakon što su se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici dogovorili da ne povećavaju ponudu u aprilu i da sačekaju značajniji oporavak potražnje.

Cijena nafte Brent porasla je za 1,52 dolara ili 2,3 procenta, na 68,26 dolara za barel, a američka “laka” nafta WTI je poskupjela za 1,30 dolara ili 2,0 posto, na 65,13 dolara,  izvještava Reuters.

Jučer su cijene “crnog zlata” skočile za više od 4,0 posto nakon sastanka grupe OPEC+ na kojem je odlučeno da se ograničenje proizvodnje produži do aprila, pri čemu je napravljen izuzetak za Rusiju i Kazahstan, kojima je dozvoljeno malo povećanje crpljenja.

Investitore je iznenadila i odluka Saudijske Arabije da do aprila nastavi sa svojim dobrovoljnim rezanjem proizvodnje od milion barela dnevno preko utvrđene kvote, iako su cijene nafte porasle u protekla dva mjeseca, podstaknute jačanjem ekonomskog optimizma usljed kampanje vakcinacije protiv korona virusa širom svijeta.

Analitičari sada preispituju svoje ranije prognoze o budućem kretanju cijena nafte, uzimajući u obzir nastavak ograničenih isporuka grupe OPEC+, kao i činjenicu da američki proizvođači iz škriljaca “koče” rashode kako bi povećali zaradu investitora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Goldman Sachs je revidirao naviše procjenu cijene sirove nafte Brent – za drugi kvartal na 75 dolara za barel, a za treći lavrtal na 80 dolara, dok je UBS povećao prognozu za Brent na 75 dolara po barelu, a za WTI na 72 dolara u drugoj polovini 2021. godine

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pervan – Kandidat za gradonacelnika

“To je jedini način da se mirno rješavaju problemi, budućnost BiH je u EU”