in

Ljekari bez granica od WTO-a traže suspenziju patenata na vakcine

Slatka-Tajna.Eu

Ljekari bez granica zatražili su suspenziju patenata na vakcine protiv korona virusa kako bi se povećala proizvodnja i proširilo vakcinisanje u siromašnim zemljama.

Na protestu organiziranom pred sjedištem Svjetske trgovinske organizacije na Ženevskom jezeru, aktivisti su zatražili od bogatih zemalja da odreknu prava intelektualnog vlasništva na vakcine.

Članice WTO-a ponovo će iduće sedmice razgovarati o prijedlogu Indije i Južne Afrike da se prava na patent suspendiraju radi šire proizvodnje lijekova i vakcina protiv korona virusa.

“Kad bismo ishodili suspenziju patenata, mogli bismo odmah povećati proizvodnju u većem broju zemalja, što bi omogućilo da dijagnostika, lijekovi i vakcine stignu tamo gdje su najpotrebniji. Trenutno, vakcine do juga stižu na kapaljku, a to je u današnjem svijetu jednostavno neprihvatljivo”, kazao je Stephen Cornish, glavni direktor udruženja Ljekari bez granica za Švicarsku, dodavši da kampanju za  suspenziju patenata podupire stotinjak zemalja.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus podupro je inicijativu na Twiteru, napisavši: “Ako se patenti ne mogu privremeno suspendirati u ovo vrijeme bez presedana, kada će uopće biti pravo vrijeme za to?”

U međuvremenu, velike farmaceutske kompanije odbile su izdavanje prisilnih licenci koje bi nadjačale prava iz okvira patenata. Suspenziji se protive Velika Britanija, Švicarska i Sjedinjene Američke Države, koje imaju snažnu domaću farmaceutsku industriju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Bogate zemlje EU, SAD, Kanada i Švicarska blokiraju suspenziju. Čine to u ime profita i poslovanja i statusa quo, umjesto da ljudske živote stave iznad profita”, naglasio je Cornish.

Do sada je aplicirano 265 miliona doza vakcine, od čega 80 posto u samo deset zemalja, objavio je ranije na društvenim mrežama glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan. Pozdravio je prvo uvođenje vakcine protiv COVID-19 kroz program COVAX, čiji je cilj osiguranje vakcina za zemlje s nižim dohotkom. U okviru tog programa isporučeno je gotovo 10 miliona doza vakcina u više od 10 zemalja, precizirao je on.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SAOPĆENJE PREDSJEDNIŠTVA BiH: Sjednica odgođena do…

NAPRAVILA SKANDAL: Anđelka Prpić napustila pres konferenciju zbog pitanja o dečku