in

Guverneri BiH i Crne Gore razmijenili pandemijska iskustva

Slatka-Tajna.Eu

U službenoj posjeti Centralnoj banci BiH danas je boravio guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i u razgovoru sa bh. guvernerom Senadom Softićem razmijenio informacije o uticaju pandemije uzrokovane virusom COVID-19 na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

Guverneri su razgovarali o aktivnostima centralnih banaka Crne Gore i Bosne i Hercegovine preduzetim u uslovima pandemije, istakavši da su bankarski sektori obje zemlje očuvali stabilnost te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema zadovoljavajući. Guverneri su saglasni u ocjeni da svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene nabolje.

“Trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, no pandemija koronavirusa ga je značajno ubrzala. Novih tehnologija je jako puno, a važno je osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu”, konstatovano je tokom sastanka..

Međusobna saradnja dviju centralnih banaka ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, budući da su obje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana te holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dviju monetarnih institucija, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Delta Star Trading System | Profitable Forex Tools

Luna se u sedmom mjesecu trudnoće skinula u kupaći, pa pokazala u kakvom se luksuzu baškari u Dubaiju