in

Sve pristigle vakcine u BiH još čekaju odobrenje

Slatka-Tajna.Eu

Šest veleprometnika farmaceutskih proizvoda koji su u mogućnosti da nabave vakcine protiv Covid-19 javilo se na poziv Zavoda za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH (ZZJZFBiH). Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u četvrtak, 4. marta, potvrdila glasnogovornica Zavoda Maja Kojović.

Zavod je pokrenuo aktivnosti u cilju nabavke vakcina 3. marta zbog kašnjenja vakcina koje su naručene sa državnog nivoa putem COVAX i EU mehanizma. Ovaj potez je uslijedio u skladu s Odlukom Vlade Federacije BiH (FBiH) donesenom 25. februara.

„Na poziv Zavoda odazvalo se pet veleprometnika farmaceutskih proizvoda iz Federacije BiH, i jedan iz entiteta Republika Srpska“, kaže Maja Kojović i navodi kako se sa imenima veleprometnika i ponuđenim vakcinama ne može izaći u javnost prije no što ZZJZFBiH o tome izvjesti Vladu Federacije BiH.

Rok za prijem ponuda istekao je 26. februara, kaže Kojović, i dodaje da je poziv upućen prema 41 veledrogeriji.

„Ono što mi dalje trebamo je čekati sljedeći korak Vlade da nas ovlasti, odnosno od Vlade čekati dalje upute,“ kaže Kojović.

Sljedeći korak

U petak, 5.marta zakazan je sastanak predsjednika Vlade FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i deset kantona u Federaciji BiH (jedan od dva entiteta u BIH). Biće prisutni i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo i parlamentarnog odbora za zdravstvo. Jedina tačka dnevnog reda je mogućnost nabavke vakcina i ponude koje su prispjele, najavili su iz Vlade FBiH.

Na ovom sastanku trebalo bi se utvrditi na koji način će vakcine biti nabavljene, te koliko vakcina potražuju kantoni (deset kantona u Federaciji BiH).

Pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH Goran Čerkez za RSE kaže da su kantoni obavezni da provode imunizaciju, a Federacija BiH je „dužna da zaprimi vakcine i da ih distribuira kantonima.

„O tome će se diskutovati i od Vlade dalje upute dobiti“, kaže Čerkez i dodaje kako bi se prema ranijoj odluci Parlamenta trebalo formirati „ad hoc tijelo pri Vladi Federacije“.

„E sada šta će biti, kako će biti, treba razgovarati“, kaže Čerkez.

Republika Srpska vakciniše medicinske radnike

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je obavio vakcinaciju dijela zdravstvenog osoblja ruskom vakcinom Sputnjik V, sa prvih 2.000 doza koje su nabavili putem interventnog uvoza. Ova vakcina nema dozvolu Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) i Evropske agencije za lijekove (EMA).

U ovaj entitet 1. marta stiglo je 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V protiv korona virusa, a očekuje se još 100.000 naručenih doza ove vakcine. Osim toga, zvaničnici Republike Srpske ranije su objavili kako imaju i potpisan predugovor za nabavku vakcina sa kineskim Sinopharmom. Ni ovu vakcina nisu odobrili WHO i EMA.

U međuvremenu, Srbija je poklonila Republici Srpskoj 5.000 doza vakcina za zdravstvene radnike koji su se mogli vakcinisati i u Srbiji, od 17. februara i to na punktovima uz zapadnu granicu Srbije sa BiH – u gradovima Šapcu, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

Agencija za lijekove čeka zahtjev za registraciju donacije Srbije Federaciji BiH

Proces vakcinacije cjepivom koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić avionom u Sarajevo dopremio 2. marta, još uvijek nije započeo, jer se za njegovu registraciju nije niko obratio Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Vučić je za potrebe Federacije BiH dostavio 10.000 doza AstraZeneca vakcina protiv COVID-19. Ovo su prve vakcine koje su dopremljene u ovaj entitet.

„Odobrenje u smislu izdavanja dozvole za stavljanje lijeka u promet (registracija lijeka/vakcine) nije dato. Razlog je taj što se još niko od proizvođača ili njihovih ovlaštenih zastupnika nije obratio ovoj agenciji zahtjevom za registraciju vakcine. Agencija ne može sama od sebe registrovati lijek. Nalaz o izvršenoj kontroli kvaliteta biće izdat nakon što zaprimimo uzorke i potrebnu dokumentaciju“, naveli su iz ove agencije u pisanom odgovoru RSE.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode da su do sada odobrili primjenu vakcine Sputnik V u Republici Srpskoj.

Dodaju da je ova je vakcina u BiH ušla na osnovu odobrenja za interventni uvoz, koje je izdalo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske.

„Naša Agencija promptno reaguje i sve kapacitete je stavila na raspolaganje u cilju što brže realizacije kontrole kvaliteta“, navode u dopisu RSE i dodaju kako su sve „vakcine koje su bile ili jesu predmet kontrole kvaliteta od Agencije, u Bosnu i Hercegovinu ušle putem interventnog uvoza ili donacije“.

Prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva ima ro od 210 dana od prijema zahtjeva da registruje lijek ili vakcinu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Međutim, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima je odredbom iz člana 38. Zakona dao mogućnost brže registracije u uslovima vanrednog stanja, što će naša Agencija svakako iskoristiti za registraciju vakcine protiv Covid-19“, navode u pisanom odgovoru.

U RS čekaju nalaz za 20.000 ruskih vakcina

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, kaže kako se u narednih nekoliko dana očekuje da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izda nalaz za preostalih 20.000 ruskih vakcina, koje su u Banjaluku stigle 1.marta.

„Dobavljač je nas obavijestio da je dostavio uzorke prema Agenciji. Očekuje kontrolni nalaz, što ja vjerujem da će biti vrlo brzo, u dan dva. Nakon toga vakcine će biti slobodne za distribuciju prema zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj“, kaže za RSE Zeljković.

Ove vakcine su namijenjene zdravstvenim radnicima u javnim i privatnim zdravstvenim institucijama kojih ima između 14.000 i 16.000 u tom bh. entitetu. Nakon toga, će biti vakcinisani korisnici i uposlenici Domova za starija lica i ustanova socijalne zaštite.

„Tačan broj ja sad nemam pred sobom. U suštini, to će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nam dostaviti tačan broj tih ustanova, odnosno koliko ima korisnika i koliko ima radnika“, kaže Zeljković.

Odblokirana nabavka iz COVAX mehanizma

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) potpisalo je na sjednici 4. marta sporazume čime su ispunjeni svi uslovi za isporuku vakcina Bosni i Hercegovini iz COVAX mehanizma, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prvi sporazum se odnosi na to da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) određivati koje će se vakcine nalaziti u COVAX sistemu, a drugi na oslobađanje odgovornosti Pfizera i AstraZenece za eventualne nuspojave prilikom primitka vakcina.

Razlog potpisivanja sporazuma je što je u novim zahtjevima američka kompanija Pfizer zahtijevala od BiH uspostavljanje odštetnog fonda, u slučaju odštetnih zahtjeva u građanskim parnicama zbog eventualnih komplikacija uzrokovanih Pfizer-BioNtech vakcinom.

Još nije poznato koliko će novca biti potrebno izdvojiti u odštetni fond.

COVAX mehanizam su oformile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI), a cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta.

Ugovor sa COVAX-om za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech, BiH je potpisala u septembru 2020. godine i u tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili skoro 13 miliona dolara.

No, prema posljednjem saopštenju alijanse GAVI, BiH bi do kraja maja, umjesto februara, trebala dobiti 108.000 AstraZeneca i 23.400 Pfizer vakcina, ukoliko se ispoštuju naknadno postavljeni uslovi.

Glasnogovornik alijanse GAVI u pisanom odgovoru na upit RSE zašto je došlo do izmjene u količini i rokovima za isporuku vakcina BiH kaže da je ‘kašnjenje u opskrbi vakcinama’.

„To je normalno, jer će se u izuzetno dinamičnom okruženju opskrbe informacije o dostupnosti opskrbe i predviđenim rokovima neprestano mijenjati. COVAX će redovito ažurirati svoju globalnu prognozu opskrbe kako bi odražavao najnovije dostupne projekcije“, naveli su iz alijanse GAVI.

Kroz COVAX mehanizam do sada su vakcine dobile Indija, Gana i Obala Slonovače, dok se tokom sedmice očekuje doprema u još nekoliko zemalja, saopštila je 2. marta alijansa GAVI.

U BiH je 4. marta registrovano 910 novozaraženih, a 26 osoba je preminulo.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JA BIH BACILA BOMBU: Tara opravdala Ivanu što se razvodi, Sha u suzama i ne vjeruje

Proizvodnja u šumarstvu RS pala za 75,5 posto