in

SAD uvodi porez za ultramilionere?

Slatka-Tajna.Eu

Američka senatorka Elizabeth Warren predložila je uvođenje posebnog poreza za vrlo bogata domaćinstva i pojedince u Sjedinjenim Američkim Državama, a prema računici agencije Bloomberg po tom osnovu bi se samo od vodećih 100 američkih milijardera u državnu kasu slilo više od 78 milijardi dolara.

Nacrtom zakona, popularno nazvanim “”porezni zakon za ultramilionere”, Warren je nastavila napore na realizaciji ideje koja je bila centralno obilježje njene predsedničke kampanje 2020. godine. Njenim prijedlogom se predviđa godišnji porez od dva posto za domaćinstva i pojedince čije neto bogatstvo iznosi između 50 miliona i jedne milijarde dolara te porez od dva posto na neto vrednost imovine veće od milijardu dolara.

Bloomberg ocjenjuje da taj predlog nema šanse da prođe u Kongresu. Prema analizi te agencije, ukoliko bi zakon bio usvojen, Jeff Bezos, vlasnik Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, u 2021. suočio bi se sa dodatnom poreznom obavezom u iznosu od najmanje 5,4 milijarde dolara, dok bi vlasnik Tesle Elon uask platio 5,2 milijarde dolara. Novi porez osnivača Microsofta Billa Gatesa koštao bi dodatne četiri milijarde dolara, a vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga više od 2,9 milijardi dolara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zašto se crvenimo u licu i šta se tada događa s našim tijelom

ZIMA POKAZUJE ZUBE: Donosimo srednjoročnu prognozu, evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih 15 dana