in

CBBiH: Najviše se falsifikuje novčanica od 50 KM

Slatka-Tajna.Eu

Centralna banka BiH lani je registrovala manje falsifikovanih novčanica i kovanica konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu. Među novčanicama koje su tokom 2020.  vještačene u Centralnoj banci, registrovano je 410 falsifikata, što je za 9,49 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Otkriveno je i 729 krivotvorenih kovanica, za 36,94 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

“Centralna banka kontinuirano radi na informisanju građana o zaštitnim elementima novčanica i kovanog novca konvertibilne marke, kako bi i sami mogli razlikovati originalnu novčanicu i kovanicu od krivotvorine te se na taj način zaštititi od mogućih prevara. Stoga Centralna banka redovno obavještava građane da, kod prepoznavanja krivotvorina, obrate pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra.

Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl.

Ukoliko se desi da građani posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu je predati organima ministarstava unutrašnjih poslova. Detaljnije informacije o zaštitnim obilježjima dostupne su i na web stranici CBBiH”, navodi se u saopštenju Centralne banke, u kojem se precizira da je u 2020. godini najviše bilo falsifikata novčanica u apoenima od 50 KM (185 komada), 100 KM (129 komada) i 20 KM (77 komada). Od kovanica, najviše su krivotvoreni apoeni od 1 KM (660 komada) i 5 KM (66 komada),  a najmanje apoen od 2 KM (tri komada).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“U 2020. godini registrovano je i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica eura – 679 komada”, napominje se u saopštenju.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SVE ZA TEBE, LAVE MOJ: Dragana Mirković je sinu slavila rođendan pet dana

Dino Merlin otvorio dušu: Ovo ću prvi put reći – bio sam teško bolestan… Ništa me nije interesovalo, ni život ni smrt