in

Bundesbank bez dobiti prvi put od 1979. godine

Slatka-Tajna.Eu

Njemačka centralna banka objavila je da prvi put od 1979. godine neće isplatiti dobit Vladi zbog viših rezervacija za rizike u pandemijskoj krizi i rasta troškova kamata.

“Krizne mjere monetarne politike u krizi primjetno su uticale na bilans“, navodi se u saopćenju Bundesbanka.

U prošloj godini Banka je isplatila 5,9 milijardi eura dobiti. Najviša je bila u 2001. godini, kada je premašila 11,2 milijarde eura. No, Bundesbank je u pandemijskoj godini bio prisiljen povećati rezervacije za rizike za 2,4 milijarde eura, na 18,8 milijardi eura.

“Viši nivo rezervacija za rizike glavni je razlog zašto Bundesbank objavljuje uravnoteženi godišnji rezultat za 2020. godinu i ne distribuira dobit prvi put od 1979. godine. Rezervacije će dodatno porasti u ovoj godini, ponajprije zato što se rizična situacija vjeovatno neće znatnije promijeniti”, rekao je guverner Jens Weidmann na konferenciji za novinare.

Na rezultat Banke u 2020. negativno su uticali i veći troškovi kamata, zbog povoljnih kamatnih stopa kojima se osigurava finansiranje za komercijalne kreditore. Istovremeno, kamatni prihodi Bundesbanka su smanjeni.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Inače, Bundesbanku pripada i udio u dobiti Evropske centralne banke (ECB), ali po tom osnovu dobit će tek nešto više od 1,6 milijardi eura, znatno manje nego u 2019. godini, kada su mu isplaćene 2,4 milijarde eura. ECB raspoređuje višak centralnim bankama 19 članica eurozone, a Bundesbanku pripada najveći udio, oko 26 posto, u skladu s udjelom uplaćenog kapitala.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sahranjen Milenko Savović

Samsung traži lokaciju za tvornicu čipova vrijednu 17 milijardi dolara / Bljesak.info