in

Brazilska varijanta zaobilazi imunitet, upozoravaju stručnjaci

Slatka-Tajna.Eu

Izuzetno lako prenosiva varijanta koronavirusa koja potječe iz Brazila i dosad se proširila u najmanje 20 zemalja može ponovno zaraziti ljude koji su preboljeli covid-19, upozorili su znanstvenici.

U studiji o pojavi mutacija i širenju u gradu Manausu u Amazoniji, stručnjaci kažu da varijanta P.1 ima “jedinstvenu kombinaciju mutacija” i da je vrlo brzo postala dominantna u tome području.

Od stotinu ljudi u Manausu koji su preboljeli covid-19, “sumnja se da se između 25 i 61 ponovno zarazilo s P.1,” rekao je Nuno Faria, virolog s Imperial Collegea u Londonu i suautor studije.

Znanstvenici procijenjuju da je P.1 od izvorne varijante koronavirusa zarazniji 1.4 do 2.2 puta.

Govoreći novinarima o rezultatima istraživanja, Nuno je rekao da je zasad prerano reći znači li da su, zbog sposobnosti brazilskog soja da izbjegne imunitet stečen ranijom infekcijom, cjepiva protiv njega manje učinkovita.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Nema konačnih dokaza koji bi ukazivali na to da sadašnja cjepiva neće biti učinkovita protiv P.1, kaže Faria. “Mislim da će nas u najmanju ruku štititi od bolesti i moguće protiv ponovne zaraze”.

Znanstvenici diljem svijeta oprezni su zbog varijanti koronavirusa koje se šire lakše ili se postojećim cjepivima teže od njih obraniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mimi Oro nakon što je puštena iz SBPOK: Davala sam izjavu vezanu za Velju Nevolju

“Zapad ne voli moćnog čovjeka poput Đokovića, opasan je za njih”