in

Ništa od dopune državnog Zakona o javnim nabavkama

Slatka-Tajna.Eu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio dopune državnog Zakona o javnim nabavkama, jer one nisu dobile podršku delegata srpskog naroda.

Taj zakonski prijedlog ići će na dodatno usaglašavanje, jer danas nije mogla biti okončana procedura, pošto sjednici nije prisustvovao zamjenik predsjedavajućeg Doma Dragan Čović.

Delegati Kluba srpskog naroda usprotivili su se dopunama Zakona jer smatraju da se njima ništa ne rješava i da postojeći Zakon pruža sve mogućnosti za direktne nabavke.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić je tokom rasprave o dopunama Zakona rekao da nabavka vakcina protiv virusa korona prema postojećem Zakonu predstavlja izuzeće. Prema njegovom mišljenju, postojeći Zakon daje okvir za izvršavanje  nabavki i ne treba ga mijenjati.

“Žao mi je što je SDA podržao prijedlog Denisa Bećirevića. Od nesreće hoćete do ministarstva zdravlja”, poručio je Špirić.

Delegat Dušanka Majkić kazala je da dopune Zakona nisu trebale Federaciji BiH kada su se uvozili respiratori, kao ni Republici Srpskoj za nabavku vakcina, te da je “sporno pokriti jedino nerad za vremenski period od početka pandemije”. Prema njenim riječima, nema nijednog argumenta da se prema postojećem Zakonu ne izvrši nabavka, niti da se usvoje predložene dopune Zakona. Ona je pritom konstatirala da je Zakon restriktivan i da ga je apsurdno mijenjati.

Delegat Lazar Prodanović ustvrdio je da je u članu 10. Zakon o javnim nabavkama apsolutno primjenjiv.

“Zar mislite da bi Savjet ministara pristupio globalnom sistemu nabavke vakcine da nije imao uporište u Zakonu”, pitao je Prodanović.

Delegat Munib Jusufović, pak,  rekao je da se u postojeći Zakon mogu ugraditi međunarodne nabavke, poput one sa Covaxom, ali da direktnih nabavki nema u Zakonu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Delegat Lidija Bradara, pak, također je kazala da ne vidi razlog za usvajanje dopuna, jer Zakon već postoji.

“Ne vidim razlog za mijenjanje Zakona kad kome padne na pamet. Nisam čula ni da se žalila Agencija za lijekove da imaju prepreku u bilo čemu”, rekla je Bradara.

Predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović upozorio je da će neusvajnje dopuna uzrokovati dug proces nabavke vakcina, “što će odgoditi imunizaciju građana”.

“Nemojte da budemo mi oni koji smo napravili prepreku. Zato apelujem da ne osporimo ovo danas”, rekao je Izetbegović.

Delegat Asim Sarajlić iznio je mišljenje da je potreban novi stav u članu 10. Zakona o javnim nabavkama.

“Predlagač je imao dobru namjeru da se ubrza proces i da se preciznije definiše proces javnih nabavki. Neko je smatrao da u članu 10 Zakona nema dovoljno okvira i dostavio nam dopune”, rekao je Sarajlić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ko je naručio picu usred utakmice?

“Skandal je ostao nezapažen! Nadgledao je odvajanje Crne Gore od Srbije, sada i Kosova. Dalje neću ni da pomišljam…”