in

Transfer znanja – budućnost Zenice i Bosne i Hercegovine

Slatka-Tajna.Eu

Povratnici u Zenicu

Iako se, prema riječima gospodina Sarača, o ovoj tematici, prvenstveno u medijima, nedovoljno govori, postoji određen procenat osoba koje su jedan dio svog života provele van granica Bosne i Hercegovine, ali su se, zarad ljubavi prema domovini, vratile na naše tlo i ovdje pišu uspješne priče. Takvih primjera u Zenici je mnogo.

Zeničanka Dijana Muminović od 1997. godine studirala je i boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, no nikada se, barem emotivno, nije uspjela distancirati od svoje zemlje i svog grada. Mnogo je razmišljala kako doprinijeti razvoju Zenice, te je upravo, zahvaljujući iskustvu stečenom u toj dalekoj zemlji, prvobitno u Zenici održavala brojne radionice, u nju dovodila poznate Amerikance iz svijeta fotografije, te u konačnici fotografisala izbjeglice. No, sve navedeno nije bilo dovoljno, te će se gospođa Muminović 2018. godine i konačno vratiti u Zenicu, registrovati školu fotografije i zahvaljujući njoj, na jednom mjestu okupljati sve dobne generacije. Trenutno navedena škola fotografije finansijski ovisi isključivo o lokalnim i stranim grantovima. Iako se, kako tvrdi Muminović, radilo o pomalo rizičnoj odluci, ni najmanje se nije pokajala.

A, na sličan način razmišljala je i mlada Asja Kravić. Naime, ova Zeničanka, trenutno zaposlena u privatnoj porodičnoj kompaniji, dobar dio svog života provela je u evropskim metropolama. Završivši osnovni studij u Beču, seli u Milano gdje stiče zvanje magistrice biznisa. Ipak, i gospođica Kravić odlučila se vratiti u svoju Zenicu u čiji potencijal nesumnjivo vjeruje. „Koristeći se uspostavljenim poznanstvima, ali i činjenicom da većina mladih osoba govori barem jedan strani jezik, zasigurno možemo privući pažnju stranih investitora“, dodaje gospođica Kravić.

Na koncu, učesnicima prvog „Zenica Meet Up“-a obratio se i gospodin Husein Aškraba, direktor jedne privatne kompanije, koja samo u Zenici zapošljava oko dvadesetak radnika. Iako ova odluka nije bila jednostavna, gospodin Aškraba, zajedno sa svojim uposlenicima, polako je zadobivao povjerenje stranih partnera, te je sada na ovu priču izuzetno ponosan.

Učesnici sinoćnjeg susreta izrazili su zadovoljstvo prisustvom istom, ali i naglasili da se itekako vesele idućem okupljanju zeničke dijaspore.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za mjesec dana, na istom mjestu, pisat ćemo nove uspješne storije, okupiti još više uspješnih predstavnika zeničke dijaspore i uvezati ih sa, itekako uspješnim, Zeničanima koji i dalje žive i rade u svom gradu.

Preuzeto: i-platform.ch


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILJANA DOŽIVJELA NERVNI SLOM: Kulić se gušila, Danijel i Zola su je povratili

Zašto je dobro imati sodu bikarbonu u kući?