in

ALARMANTNI PODACI: U Sarajevu 346 novozaraženih, ministar Vranić otkrio koja su najveća žarišta

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/02/testiranje2_1.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/testiranje2_1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna (Ilustracija)”,”bg”:”c8cbc9″},{“img”:”/img/vijesti/2021/02/vranic1.jpeg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/vranic1.jpeg”,”caption”:”Haris Vraniu0107″,”bg”:”42282c”}]

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 346 novozaraženih koronavirusom, od čega je 146 novozaraženih iz porodičnih klastera.

U protekla 24 sata testirano je 1.119 uzoraka koji su prikupljani u prethodna tri dana. Broj oporavljenih u posljednja 24 sata je 213, a broj osoba na hospitalizaciji je 271.

Na respiratoru se nalazi nalazi devet osoba.

Kanton Sarajevo bilježi porast novozaraženih posljednjih sedam dana i trenutna incidenca na 100 hiljada stanovnika iznosi 423.

-Glavna žarišta su svi zatvoreni prostori gdje se okuplja veći broj posjetitelja, nepridržavajući se propisanih mjera, kazao je ministar zsravstva KS, Haris Vranić.

-Ovo su alaramantni podaci. Došli smo do skoro 5.000 umrlih u BiH. Treba staviti naglasak da su naši medicinski radnici na izmaku snaga, svakog dan sve više ih oboljeva, a neki su i preminuli u radu sa pacijentima. Dakle, postavlja se pitanje opskrbljivanja bolničkih kapaciteta, jasan je bio dr. Vranić.

Upitan o vakcinama, kazao je da je Zavod za javno zdravstvo KS proveo ispitivanje o mogućnostima nabavke te je kazao da je AstraZeneca rezervisana, da su u pregovorima za rusku vakcinu Sputnik V, a da je u opticaju bila i Pfizerova vakcina.

-Trenutno KS ima rezervisanih 100.000 vakcina i imamo u pričuvi još 100.000, ali čekamo državni nivo da reguje, otkrio je Vranić te još jednom podcrtao kako je situacija ozbiljna, ali nije alarmantna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako je podcrtao Vranić, mora se misliti na one koji treba da pruže liječničku skrb – medicinare. Podsjetio je kako je veliki broj njih obolio, pa je po ko zna koji put apelirao na stanovništvo da se pridržava jednostavnih mjera.

Govoreći o mjerama koje su od jučer na snazi, kazao je da su one uglavnom obnovljene, da su važile i prošle godine. Kao novinu izdvojio je da u zatvorenim prostorima, kao što su kina, pozorišta i sl… na sedam metara kvadratnih može biti jedna osoba. Zapravo, kako je rekao Vranić, radi se o preciziranju prijašnje mjere koja je propisivala okupljanje do 30 osoba.

Međutim, dešavalo se npr. da kafić ima površinu od 12 kvadratnih metara, pa je bilo nelogično da u takvom objektu može boraviti 30 osoba. Sadašnjom mjerom se propisuje da po svakoj osobi koja je u objektu imati biti kvadrata, što treba biti istaknuto u obavještenju na ulazima u objekte, piše Oslobođenje.

Za sada, kako je rekao sarajevski ministar, nema uvođenja novih mjera, ali je ne garantuje da do toga neće doći ako ovakav trend bude nastavljen.

Ministar Vranić najavio je i aktivniji inspekcijski nadzor nad poštivanjem mjera u vozilima javnog saobraćaja.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Princ Harry otkrio zašto je napustio porodicu: “Uradio sam ono što bi svaki suprug i otac uradio”

MC STOJAN X HURRICANE – TUTURUTU (PARODIJA)