in

ZVIJEZDE IZ SEHARE HAMID RAGIPOVIĆ BESKO: Velikan sa Peštera

Slatka-Tajna.Eu

Hamid Ragipović Besko je pjevač komponovane i izvorne pjesme. Njegovo fizičko apstiniranje iz javnog života nije bacilo u zaborav njegovu pjesmu i njegov raskošni vokal. Glas koji na upečatljiv način prezentira svaku numeru koju otpjeva. Njegov pjevački izražaj je bio i ostao drugačiji od tih pjevačkih stereotipija. Snaga i boja njegovog glasa i te univerzalne emocije i energija slivene su u svaku njegovu pjesmu. Slušaoci su to prepoznavali jer je u njima budio lijep osjećaj. Vjerovali su i vjeruju mu!

 Nije bio svjestan talenta

Hamid Ragipović Besko je rođen 1953. godine u Točilovu na Pešteru. Oduvijek volio muziku i pjevao mada nije bio svjestan svog talenta. Tek u Novom Pazaru s početka 70-tih godina susreće se sa ozbiljnim nastupom. Na audiciji uz orkestar i profesionalce zapjevao je. A ostavio u čudu sve prisutne svojom vrhunskom izvedbom. Nije bilo potrebno dalje testirati njegov talenat jer je bio prepoznat u trenu. Dobio je preporuku za snimanje singlice u PGPRTB. Snimio je dvije pjesme „Život kako teče“ i „Dođi srcu mom“ autora Damjana Babića. Singlicu sa pjesmama „Ne mogu te više svojom zvati“ je uradio u saradnji sa Radetom Jovanovićem, „Voli srce“ sa Košaninom. Drago Trkulja je Besku skrojio hit numeru „Ko te voli, čija li si žena“.

Uslijedile su pjesme „Svako je kovač svoje sreće“, „Ti si lijepa“, „Neka ljubav svađe briše“, a onda za zagrebački „Jugoton“ 1977. godine snima album „Kad pođoh da se prošetam“. Tu je i pjesma „Srdo moja ne srdi se na me“ 1979, potom 1983. „Potraži me“ pa 1985. „Dobro jutro, kako si“ te 1988. „Oj, sokoli“. Između LP ploča snimao je singlice i prelijepe pjesme „Zbogo carice majko“, „Dođi srcu mom“, „Eh, da sam vjetar“, „Stanite misli“, „Ja te volim od života više“…

Postao je popularan. Nijedna tadašnja masovna turneja nije prolazila bez Beskovog učešća poput turneja „Nov talas na sav glas“, „Mladi protiv veterana“, Venove priredbe… A on itekako mislio i na narodnu baštinu Bosne i Sandžaka. Realizirao je brojne snimke između kojih su pjesme „Kono moja“, „Stari aga“, „Safo moja, Safo“, „Alija se do jezera krade“, „Moćeviću mali Carigrade“, „Poletjela Šarka ptica“…

Nagodne i pozitivne ćudi

Pjevao je i snimao pjesme iz Safetovog, Himzinog, Zaimovog, Nedeljkovog repertoara. Pjesme velikana je maestralno ispjevao jer se i sam ubraja u plejadu velikana narodne pjesme. Besko je miljenik kolega, saradnika, muzičkog svijeta uopšte jer je nagodne i pozitivne ćudi. Uvijek nasmijan, a privatno privržen svojoj porodici, supruzi Jasni i svoja tri sina. Od kada je 1994. godine otišao u njemački Leverkuzen njegova duša je, kaže, ostala u Sarajevu. Podigao je djecu, nailazio na razna životna iskušenja i probleme, no uvijek sve sa sretnim završetkom.

U posljednje vrijeme najviše boravi u Sarajevu, bolje reći na relaciji Sarajevo-Njemačka. I on i svi kažu da je on dijete Ilidžanskog festivala. Četiri godine je uzastopno pobjeđivao na prestižnom festivalu. Realizirao i odabrane pjesme, one za trajanje jer veli dok može i dok ga glas služi želi da realizira kvalitetne pjesme. On sve to može jer njegova karijera nije nastala preko noći a i pjesme koje pjeva su bez roka trajanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Skladan i stabilan brak

Beskov privatni život i ljubav prema supruzi porede sa onim Čarlsa Bronsona. Skladan i stabilan brak, bez problema sa ženom koja je lijepa, pametna i razumna, koja u prvom redu razmije njegov opis posla. Inače, Jasna Ragipović je rođena sestra Zerine Cokoje.

Pjeva „iz grla“

Kada je prvi put pred komisijom počeo da pjeva pjesmu „Ah meraka u večeri rane“ upitali su ga odakle pjeva, naravno podrazumijevajući intonaciju. A on je kao iz topa odgovorio „iz grla“! Čuo je on za te muzičke termine ali iako ih u tom momentu nije znao, nije napravio niti jednu grešku. Maestralno sve otpjevao.

Silikon u mozgu

O sadašnjim pjevačicama Besko, kao i većina kolega njegove garde, nema ništa pohvalno da kaže. Sve su pune silikona na sebi a, nažalost, i u mozgu. I u ta doba bilo je lijepih pjevačica, ali onih prirodno lijepih Bosanki kakva je bila, recimo, Silvana koju smatra najljepšom pjevačicom tog doba.

Piše: Jasna DURIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Modni dodatak: Torbice u pastelnim nijansama koje će obilježiti proljeće

Indija i Pakistan dogovorili poštivanje primirja u Kašmiru