in

Vođe EU spremne podijeliti dio vakcina i sa Zapadnim Balkanom

Slatka-Tajna.Eu

Vođe Evropske unije su na zasjedanju video vezom danas zaključili da novi sojevi virusa zaoštravaju i dalje tešku situaciju s epidemijom korona virusa, tako da je nužno “održati oštra ograničenja, ali uložiti najveće napore da se ubrza nabavka vakcina” i vakcinacija koja je dosad dostigla tek 8 posto odraslog stanovništva EU.

U zajedničkom saopštenju šefovi država ili vlada Unije su predočili da istovremeno “neometan protok robe i usluga mora biti zajamčen u okviru jedinstvenog tržišta” EU.

Lideri EU su posebno podvukli da se “hitno mora ubrzati odobravanje, proizvodnja, raspodjela vakcina i vakcinacija” i ponovili spremnost da kroz sistem UN Covax i neposredno dio vakcina podjele sa drugim zemljama, uključujući Zapadni Balkan.

Širenje novih sojeva virusa “stvara nove izazove” istakli su, ali i podvukli da “nepotrebna putovanja moraju biti ograničena” zbog situacije u svakoj članici EU.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel i čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen su prenijeli stav vođa EU da je nužno ustanoviti vrsta uvjerenja zaosobe koje su primile vakcinu, obavile PCR test ili preležale zarazu pa su imune, tako da mogu da slobodno putuju, što je prije svega zahtjev Grčke, Španije i drugih članica EU koje imaju velike prihode od turizma.

Takvo uvjerenje bi trebalo da se u ravni EU uvede u roku od tri mjeseca, a preko uvedenog sistema “HERA inkubatora” treba da bude obezbijeđen protok svih podataka da se otkriju novi sojevi virusa i načini da se oni preduprijede ili spriječe vakcinacijom.

Michel je naglasio da EU ima sredstva, znanje i volju da obezbijedi mnogo bržu odbranu građana od epidemije, a vođe Unije su zatražili od vlada i Evropske komisije da zajamči da će farmaceutske firme ubuduće jasno održati rokove za proizvodnju i dostavu vakcina, što je sada i dalje veliki problem u EU.

Svjetska saradnja i ispomoć u suzbijanju ove globalne pandemije je nužna, kako je rečeno, ali je predsjednica EK-a Von der Leyen potvrdno odgovorila na pitanje novinara da li su SAD i Velika Britanija uvele određene zabrane za izvoz vakcina u druge zemlje.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Heathrow u 2020. izgubio dvije milijarde funti

Milan bez pobjede zaustavio Zvezdu u Ligi Evrope