in

Hrvatska među EU zemljama sa najvećim udjelom zamrznutih kredita

Slatka-Tajna.Eu
novilist.hr

Hrvatska spada među evropske rekordere po kreditima čija je otplata zbog udara korona krize zamrznuta, pokazuju novi podaci Evropskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) i Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema podacima EBA-e, krajem juna prošle godine u Hrvatskoj je pod moratorijem bilo 14.4 posto ukupno odobrenih kreditnih plasmana banaka. Veći udio kredita čija je otplata u prvom valu pandemije korona virusa zamrznuta u EU su imali samo Kipar – čak 48.1 posto, te Mađarska (23.3 posto) i Portugal (22.2 posto). Tek za nijansu manji udio  zamrznutih kredita nego Hrvatska imale su Grčka (14.3 posto), Rumunija (14.1 posto) i  Slovenija (13.9 posto).

Zemlje u kojima je udar korona virusa bio jači nego u Hrvatskoj, poput Italije, Španije i Francuske, imale su manji udio kredita pod moratorijem – prema podacima EBA-e, u Italiji ih bilo 13.1 posto, u Španiji 9.6 posto, a u Francuskoj 7.1 posto. Kredite su u EU najmanje zamrzavali Nijemci, o čemu govori i podatak da je samo 1,6 posto ukupne vrijednosti kredita u najvećoj evropskoj ekonomiji bilo pod moratorijem.

Podaci koje je HNB prikupio od poslovnih banaka, HBOR-a i Hanfe neznatno se razlikuju od onih koje je objavila EBA, ali stakođer upućuju na zaključak da je u jeku korona krize zamrzavanje kredita u Hrvatskoj uzelo maha. Naime, kako je HNB objavio u novom broju svoje publikacije Makroprudencijalna dijagnostika,  posljednjeg dana juna prošle godine zamrznuto je bilo oko 45.6 milijardi kuna obaveza dužnika prema finansijskim institucijama ili 13.9 posto svih kreditnih i leasing obaveza. Do kraja septembra prošle godine, iznos zamrznutih kredita narastao je na 55.1 milijardu kuna ili 16.9 posto, nakon čega je, zbog isteka velikog broja moratorija u oktobru, uslijedio pad na oko 37 milijardi kuna ili 11.4 posto ukupnog kreditnog portfelja.

Podaci HNB-a pokazuju i da su moratorijima na kredite više pribjegavale kompanije nego građani. Naime, krajem 2020. godine, čak 17 posto kredita preduzećima bilo je pod moratorijem, dok je istovremeno bilo zamrznuto samo tri posto vrijednosti kredita koje su banke odobrile građanima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SNAŠLA SE: Ivana Peters zarađuje od autorskih prava, emisija i pjevanja pratećih vokala

Kupac iz Hrvatske 16 godina čeka oružje nabavljeno u BiH