in

‘SB’ NA LICU MJESTA: Poslanici Naše stranke predali inicijativu za zabranu negiranja genocida, bilo bi dobro da ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ DANAS IMAJU OVO… (FOTO)

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/02/_mg_7946.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/_mg_7946.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna/M.S.”,”bg”:”ddcfb4”},{“img”:”/img/vijesti/2021/02/_mg_7985.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/_mg_7985.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna/M.S.”,”bg”:”d8be94”},{“img”:”/img/vijesti/2021/02/_mg_7960.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/_mg_7960.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna/M.S.”,”bg”:”405082”},{“img”:”/img/vijesti/2021/02/_mg_7933.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/_mg_7933.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna/M.S.”,”bg”:”3c4978”}]

Poslanici Naše stranke u Parlamentu FBiH Mirsad Čamdžić i Vibor Handžić danas su predali inicijativu rukovodstvu Parlamenta za što skorije usvajanje zakona u Domu naroda kojim bi se zabranilo negiranje genocida i holokausta.

Poslanik Mirsad Čamdžić naglasio je kako je ovaj Nacrt zakona još prije pet godina usvojen u Predstavničkom domu, ali da se od tada nije našao u proceduri u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Parlament je tačno prije pet godina usvojio nacrt u Zastupničkom domu, a u proceduru ga je tada uputio naš zastupnik Dennis Gratz. Cilj je urediti sankcionisanje, negiranje, osporavanje ili odobravanje holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Nakon pet godina, zakon nikada nije razmatran u Domu naroda. Mi se nadamo da će ova urgencija uroditi plodom i da će se zakon što prije naći u razmatranju Doma naroda FBiH. Volio bih da Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas, osim priče o Izbornom zakonu, na stolu imaju i prijedlog ovog zakona”, rekao je Čamdžić.

Delegat u Domu naroda Vibor Handžić ukazao je u obraćanju medijima na potrebu usvajanja ovakve vrste zakona. Također, naglasio je kako zakon već pet godina ne uspijeva naći put do Doma naroda Parlamenta FBiH, piše Klix.ba.

“Od tada, iz meni neobjašnjivih razloga, još nije dospio na dnevni red Doma naroda. Ogroman broj akata teško pronalazi put između dva doma. Sadržajem zakon ne bi trebao biti kompliciran. On propisuje da se čin negiranja holokausta, genocida tretira krivičnim djelom i propisuje novčane kazne i kazne zatvora. Ovo ne prouzrokuje nikakve dodatne troškove iz budžeta FBiH koji su potrebni za primjenu”, naglasio je Handžić.

Također, Handžić je naglasio kako se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u situaciji gdje je sve više onih koji bi trebali biti tretirani ovim zakonom.

“Važno je napomenuti da su u procesu izrade učestvovala udruženja žrtava i akademska zajednica. Nažalost, i u ovih pet godina, koliko se čeka da zakon dođe na red, svakodnevno možemo svjedočiti planiranim aktivnostima u kontekstu negiranja genocida. Živimo u društvu gdje se svakodnevno iznose anticivilizacijski stavovi. Došli smo u situaciju da u državi koja s ponosom gaji antifašističke norme, postoji sve veći broj onih koji bi trebali biti tretirani ovim zakonom. Postoje i dijelovi države gdje se ni pozicija ni opozicija ne razlikuju u tim razmišljanjima. Ne želimo vjerovati da se ovo pitanje sistemski blokira i još jednom napominjemo da se samo ovakvim zakonskim rješenjima možemo boriti protiv anticivilizacijskih normi”, rekao je Handžić.

Handžić i Čamdžić podsjetili su da je ovim zakonom propisana zatvorska kazna za negiranje genocida ili holokausta, kao i novčana kazna u iznosu od tri do 10 hiljada KM.

loading…

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Orsay plisirana haljina – Business Magazine

OK Srbije proslavio 111. rođendan, otvoren Virtuelni muzej