in

Ministrica Đapo sa USAID o razvoju održivog turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je u Sarajevu s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o provedbi projekta „Razvoj održivog turizma u BiH“, koji ova agencija provodi u saradnji s domaćim partnerima.

Projekt je osmišljen kao podrška domaćim institucijama u prevazilaženju posljedica pandemije COVID-19 na turističku privredu u Federaciji BiH, sa osvrtom na kreiranje strateških okvira za dalje djelovanje, te fokusiranje na razvoj turizma usmjerenog na promociju i očuvanje zdrave životne sredine, te izradu Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH.

Na sastanku je istaknuto da su prirodni potencijali i ljepote Bosne i Hercegovine i Federacije BiH razvojna šansa turizma, da je neophodno posebnu pažnju posvetiti razvoju ovakvih lokaliteta i sadržaja kao turističkih destinacija, te njihovom brendiranju i promociji u globalnim okvirima.

Predstavnici USAID-a istaknuli su zadovoljstvo aktivnostima Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma na provođenju aktivnosti i protokola neophodnih za dobijanje oznake „Safe Travels“, koju u skladu s propisanim kriterijima i standardima dodjeljuje Svjetski savjet za turizam i putovanja.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je donijela zaključak kojim je primila na znanje informaciju i dokument „Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-19 u turizmu“. Ovaj dokument je dostavila na prihvatanje Vijeću ministara BiH, kako bi Bosna i Hercegovina dobila oznaku zemlje sigurnog putovanja od strane Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC).

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuOčekuje se nastavak saradnje sa USAID-om na provođenju ovih projekata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

PAPRENO KAŽNJENA,ALI NE ŽALI: Tara Simov nokautirala Miljanu Kulić!

Kako se biraju Gradsko vijeće i gradonačelnik Sarajeva?