in

Grci pozivaju EU da ubrza uvođenje COVID pasoša

Slatka-Tajna.Eu

Grčki ministar turizma Haris Teoharis pozvao je lidere Evropske unije da ubrzaju uvođenje potvrda o vakcinisanju kako bi se oživjela turistička putovanja.

– Gledajući reakcije nekih zemalja na prijedlog uvođenja potvrda o vakcinisanju, mislim da ima puno kratkovidosti. Potrebno je još mnogo toga uraditi da se pripremimo – rekao je on za Financial Times, konstatujući da su “neke zemlje previše okupirane sadašnjim trenutkom, posebno sjeverne evropske zemlje, koje ne žele gledati unaprijed i planirati ekonomski oporavak za ljeto”.

Evropski čelnici će na samitu EU 25. februara razmatrati uvođenje takozvanih COVID pasoša. Stavovi su podijeljeni u vezi s tom mjerom, koju su pojedine članice EU, predvođene Grčkom, predložile u januaru. Između ostalog, strahuje se da će njome prava građana nekih zemalja biti povrijeđena, a postoji i zabrinutost da bi COVID pasoši mogli rezultirati tužbama onih kojima je onemogućeno putovanje jer još nisu došli na red za vakcinisanje.

Grčka se posebno zalagala za uvođenje COVID pasoša da bi strani turisti mogli ponovo ljetovati u toj zemlji, a dobila je podršku drugih članica EU s velikim turističkim sektorima. Njemačka i Francuska, međutim, i dalje su protiv te ideje.

Teoharis je upozorio da se mora brzo postići dogovor o planovima za sigurno putovanje, “jer ljudi moraju znati hoće li ove godine moći ići na ljetovanje”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Inače, Grčka je ovog mjeseca potpisala sporazum s Izraelom prema kojem će vakcinisane osobe moći putovati iz jedne u drugu zemlju bez obveznog negativnog testa na korona virus. Teoharis je otkrio da su u toku pregovori o sličnom aranžmanu s Velikom Britanijom, mada se u toj zemlji ne izdaju dokazi o vakcinisanju, dok Grci dobivaju digitalnu potvrdu da su vakcinisani.

“Vakcinisanje ne bi bilo obavezno da bi se putovalo, nego bi samo značilo da oni koji su primili vakcinu ne moraju biti testirani prije ulaska u zemlju”, precdizirao je grčki ministar.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Roditelji bijesni na Džejlu zbog veze sa Marijom: Ona ih ubjeđuje da joj smještaju ljubomorne kolege, gori Bosna!

PORUKA ZA TATU: Dirljive riječi Lole Balašević razaraju dušu