in

Sjeverni tok 2 traži dozvolu za zadnju dionicu u Njemačkoj

Slatka-Tajna.Eu
Glasnogovornica njemačke agencije nije u nedjelju navela kada bi odluka trebala biti donesena. Sjeverni tok 2 gradi konzorcij na čelu s ruskim Gazpromom, a članovi su mu i francuski Engie, austrijski OMV, britanski Shell i njemački Uniper i Wintershall.

Prema Sjevernom toku 2, preostala dionica cjevovoda nalazi se u isključivoj njemačkoj ekonomskoj zoni i duga je 16.5 kilometara. Ekološki aktivisti u Njemačkoj upozorili su da trasa cjevovoda prolazi blizu ptičjeg rezervata.

Glasnogovornik Sjevernog toka 2, čija se gradnja bliži kraju unatoč američkim sankcijama, rekao je da su dozvolu zatražili već u decembru i da očekuju prigovore ekoloških aktivista.

Planirani cjevovod nije sporan samo iz ekoloških razloga – američki dužnosnici tvrde da bi Evropa njegovom gradnjom postala previše ovisna o ruskoj opskrbi plinom. Slično stajalište zastupa i Poljska dok Ukrajinu povrh toga brine i gubitak naknada za tranziciju ruskog plina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Evropski otpor projektu potenciralo je proteklih sedmica rusko uhićenje kritičara predsjednika Vladimira Putina Alekseja Navalnog nakon povratka iz Njemačke gdje se liječio od posljedica navodnog pokušaja trovanja.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pogledajte posljednji Saračevićev intervju

Karleuša o “Dari iz Jasenovca”: O njenoj poruci će se pričati